Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi

Ekonomi Bakanı Zeybekci: 'Ortalama ihracattaki kilogram fiyatımızı 22,5 dolar seviyesine getirmediğimiz sürece bu ülkenin taşını, toprağını nesi var nesi yoksa satsak bile 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize, 25 bin dolarlık milli gelir seviyesine yürümemiz son derece zor' '(2016 büyüme performansı) Amacımız, ümidimiz yüzde 4 seviyesinin üzerinde kalmak ama görünen o ki yüzde 4'ün altında bir yerlerde büyüme rakamımız olacaktır. 2017'de yüksek oranda telafi edeceğimizi düşünüyorum'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracat içindeki payının artırılması gerektiğini belirterek, 'Ortalama ihracattaki kilogram fiyatımızı 2-2,5 dolar seviyesine getirmediğimiz sürece bu ülkenin taşını, toprağını nesi var nesi yoksa satsak bile 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize, 25 bin dolarlık milli gelir seviyesine yürümemiz son derece zor.' dedi.

Cumhurbaşkanı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen '5. Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi'nde konuşan Zeybekci, üretimin, sanayinin, ekonominin içindeki teknolojik ürünlerin payının artırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de 14 yıl önce Ar-Ge'nin milli gelirden aldığı payın yüzde 0,5'in altında seyrettiğini hatırlatan Zeybekci, bugün ise bu oranın yüzde 1'ler seviyesine geldiğini ifade etti.

Söz konusu payın Kore için yüzde 2,5, Japonya ve Almanya için ise yüzde 3'ler seviyesinde olduğunun altını çizen Zeybekci, toplam ihracat içinde yüksek teknolojili ürünlerin payının yüzde 4'ler seviyesinde olduğunu dile getirdi. Zeybekci, Kore, Almanya ve Japonya gibi ülkelerde bu oranını yüzde 20-30'ların üzerinde seyrettiğini kaydetti.

- 'İhracatın kilogram başına fiyatını artırmalıyız'

Türkiye'nin bugün itibarıyla kilogram başına ihracat değerinin 1,6 dolar düzeyinde olduğunu belirten Zeybekci, 'Ortalama ihracattaki kilogram fiyatımızı 2-2,5 dolar seviyesine getirmediğimiz sürece bu ülkenin taşını, toprağını nesi var nesi yoksa satsak bile 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize, 25 bin dolarlık milli gelir seviyesine yürümemiz son derece zor.' diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye'nin ürünün markasını, dizaynını tamamen kendisinin yaptığı ve tüketim alışkanlıklarını yine kendisinin belirlediği bir ülke konumuna gelmesi gerektiğini ifade etti.

- 'Kendi devlerimizi yaratmalıyız'

Bu ülkede her ne yapılacaksa özel sektör eliyle yapılacağının altını çizen Zeybekci, 'Devlet bürokrasisi içinde 08.30-17.30 mesai anlayışıyla bu sevda yürümez.' dedi.

Zeybekci, hükümet olarak ihracata yönelik önemli destek ve teşvikler sağladıklarını belirten Zeybekci, Ar-Ge'ye ve yurt dışında markalaşmayı da ciddi anlamda desteklediklerini kaydetti. Zeybekci, 'Türkiye olarak kendi devlerimizi, markalarımızı, teknolojilerimizi, tasarımlarımızı yaratmak zorundayız.' diye konuştu.

Türkiye Varlık Yatırım Fonuna ilişkin gelişmelere de değinen Zeybekci, şirket ana sözleşmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, ekim ayı içinde de fonun dünyadaki tüm finans piyasalarında yerini alan önemli aktörlerden biri haline gelmesini istediklerini sözlerine ekledi.

- 'Görünen o ki büyüme yüzde 4'ün altında olacak'

Etkinliğin ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Zeybekci, 2016 yılı büyüme beklentilerine ilişkin soru üzerine turizm, tarım ve ihracatta yaşanan bazı gelişmeler ile çevre ülkelerde yaşananların yanı sıra Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin etkisiyle Türkiye'de çekingenlik dönemi yaşandığını söyledi.

Bunun da ekonomi üzerinde etkilerinin görüldüğünü anlatan Zeybekci, şu değerlendirmede bulundu:

'Bu etkileri de görmezden gelmek mümkün değil ama yılın son çeyreğinde gerek iç tüketim, gerekse ihracatın büyümeye vereceği destekler, gerekse turizmdeki düzelmelerle yeterli olmasa da belirli bir ivme kazanacağımızı düşünüyoruz. Amacımız, ümidimiz yüzde 4 seviyesinin üzerinde kalmak ama görünen o ki yüzde 4'ün altında bir yerlerde büyüme rakamımız olacaktır. 2016'da Orta Vadeli Program'dan biraz aşağıda kalma ihtimalimiz var. Aşağıda kalmayı 2017'de yüksek oranda telafi edeceğimizi düşünüyorum.'
Kaynak: AA