İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Tutuklular

Filistin Esirler Cemiyeti Hukuk Birimi Başkanı Bulis: 'Ofer Hapishanesindeki 3 Filistinli tutuklu, haklarındaki 'idari tutukluluk' kararını protesto etmek için üç gündür açlık grevi yapıyor'.

İsrail hapishanesindeki 3 Filistinli tutuklunun, haklarındaki 'idari tutukluluk' kararını protesto etmek için üç gündür açlık grevi yaptığı bildirildi.

Filistin Esirler Cemiyeti Hukuk Birimi Başkanı Cevad Bulis, yaptığı yazılı açıklamada, 'Batı Şeria'da Ramallah kentinin batısında bulunan İsrail'e ait Ofer Hapishanesindeki 3 Filistinli, tutuklu haklarındaki 'idari tutukluluk' kararını protesto etmek için üç gündür açlık grevi yapıyor.' ifadesini kullandı.

El-Halil kentinden olan mahkumlardan Enes İbrahim Şedid (20) ve Ahmed Ebu Fara'nın (29) Ağustos ayının başından bu yana, Ömer el-Hayh'ın (22) ise 15 Eylül'den bu yana tutuklu bulunduğunu belirten Bulis, söz konusu tutukluların yargılanmadan ve herhangi bir suç isnadında bulunmadan haklarında 6 ay idari tutukluluk kararı çıkarıldığını ve bu sürenin defalarca uzatılabileceğini bildirdi.

İsrail hapishanelerinde 2 ayı aşkındır açlık grevinde olan Filistinli tutuklular Mahmud Bülbül, Muhammed Bülbül ve Malik el-Kadı'nın, serbest bırakılacaklarını öğrenmeleri üzerine 21 Eylül'de açlık grevlerini sonlandırdıkları duyurulmuştu.

İsrail'in 'idari tutukluluk' politikasını protesto etmek amacıyla Mahmud Bülbül 80, Muhammed Bülbül 77 ve Malik el-Kadı ise 69 gün açlık grevini sürdürmüştü.

'İdari tutukluluk' adı verilen uygulamaya göre, Filistinliler, istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, 'İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine' karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Kaynak: AA