'İşitme Engelliler Spor Ve Uçurtma Şenliği'

Cumhurbaşkanlığı himayesindeki 'Aşmak İçin Hareket' kampanyası kapsamında düzenlenen etkinlikte engelliler, bisiklet, okçuluk ve atletizm branşlarında yarışlara katıldı, uçurtma şenliğinde eğlendi Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Ayva: 'Aşmak İçin Hareket', enteresan sonuçlar ortaya çıkardı. Bu projede engelli ve engelsiz bireyler birlikte spor yapıyor. Bu faaliyetler esnasında tanışmış, buluşmuş ve iletişim kurmuş oluyorlar. Her iki taraf da bilmedikleri enteresan bir dünyayı keşfediyor. İnsanlar yeteneklerinin farkına varıyor' 'Türkiye'nin engellilere verdiği değeri dünyaya anlatmalıyız. Türkiye'nin insan odaklı bir ülke olduğunun anlatılması lazım' 'Çocuğunuz engelli diye onu engellemeyin. Çocuğunuz eğitim alabilir, diğer insanlarla iletişim kurabilir, toplumda var olabilir, eğitimi sonrasında iş bulabilir'

Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva, 'Aşmak İçin Hareket' kampanyasının enteresan sonuçlar ortaya çıkardığını belirterek 'Bu projede engelli ve engelsiz bireyler birlikte spor yapıyor. Bu faaliyetler esnasında tanışmış, buluşmuş ve iletişim kurmuş oluyorlar. Her iki taraf da bilmedikleri enteresan bir dünyayı keşfediyor. İnsanlar yeteneklerinin farkına varıyor.' dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye Beyazay Derneğinin de katkılarıyla düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu 'Aşmak İçin Hareket' kampanyası kapsamında, 'İşitme Engelliler Spor ve Uçurtma Şenliği' gerçekleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Spor AŞ, Engelliler Müdürlüğü (İSEM) ve Türkiye Beyazay Derneği'nce organize edilen etkinlik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Orhangazi Şehir Parkı Spor Tesisi'nde düzenlendi.

Tandeme (iki kişilik bisiklet) binen Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde 'Aşmak İçin Hareket' kampanyasının önemli bir yere geldiğini dile getiren Ayva, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla bugünkü projenin daha farklı bir noktaya geldiğini söyledi.

Ayva, bu sayede etkinliklerin daha da tabana yayıldığını dile getirerek, spor imkanlarının artık engellilerin ayağına kadar götürüldüğünü kaydetti.

İşitme engellilerin yanı sıra görme ve zihinsel engelli gençlerin de etkinliklere katıldığını anlatan Ayva, 'Böylelikle enerjimizi ve potansiyelimizi ortaya çıkarıyoruz. 'Aşmak İçin Hareket' projesi enteresan sonuçlar ortaya çıkardı. Bu projede engelli ve engelsiz bireyler birlikte spor yapıyor. Bu faaliyetler esnasında tanışmış, buluşmuş ve iletişim kurmuş oluyorlar. Her iki taraf da bilmedikleri enteresan bir dünyayı keşfediyor. İnsanlar yeteneklerinin farkına varıyor. Bu hepimizi için bir fırsat. Proje sayesinde birbirinden adeta perde ile ayrılmış iki toplum kesimi birbirini tanımaya başladı.' diye konuştu.

Ayva, kampanyanın başlangıcından bu yana birçok ilde farklı etkinlikler düzenlediklerini anımsatarak, bu sayede herkesin engelli bireylerin farkına vardığını dile getirdi.

- 'Türkiye, insan odaklı bir ülke'

Bireylerin engelleri dışında da algılanmaya başlandığını belirten Ayva, şöyle devam etti:

'Hepimizi farklıyız ama hepimiz insanız. Derneğimizin ana projesi 'Aşmak İçin Hareket'tir. Bütün Türkiye'de bu devam ediyor. Şubemizin olduğu illerle sınırlı kalmıyoruz. Eğitim alanında da çok yoğun çalışmalarımız var. Türkiye'deki engelli faaliyetlerinin dünyaya tanıtılması için de yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Yurt dışında da şubelerimiz var. Dünyada ekonomideki başarısızlıklar nedeniyle engellilere yönelik faaliyetler azalıyor. Bunlar doğal hak olması lazım. Engelli hizmetlerinin devam etmesi gerekiyor. Türkiye'nin engellilere verdiği değeri dünyaya anlatmalıyız. Türkiye'nin insan odaklı bir ülke olduğunun anlatılması lazım.'

Engelli çocuğu olan ailelere seslenen Ayva, çocuklarının evlere hapsedilmemesi tavsiyesinde bulundu.

- 'Engellileri engellemeyin'

Ayva, engelli bireylerin engellenmemesi gerektiğini vurgulayarak, 'Çocuğunuz engelli diye onu engellemeyin. Çocuğunuz eğitim alabilir, diğer insanlarla iletişim kurabilir, toplumda var olabilir, eğitimi sonrasında iş bulabilir. Yuvasını kurduktan sonra topluma katılabilir. Türkiye'ye engelsiz insanlar gibi hizmet verebilirler. Paralimpikte Türkiye'nin bayrağı kaç kere göndere çekildi? Bunu engelliler yaptı. Engellileri engellemeyelim. Bizim bu çocuklara ihtiyacımız var. Bu çocuklar sadece ailelerinin değil, bütün dünyanın çocuklarıdır. Çocukları dört duvar arasına hapsedip onları yok etmeyelim.' ifadelerini kullandı.

Engelliler için farkındalık oluşturulması amacıyla yapılan organizasyonda engelliler, bisiklet, okçuluk ve atletizm branşlarında yarışlara katılıp uçurtma şenliğinde eğlenme imkanı buldu.

Etkinliklerin öğleden sonraki bölümünde dereceye giren çocuklara ve gençlere madalyaları verilecek ve uçurtma şenliği düzenlenecek.
Kaynak: AA