Hayata Bakışları Sanatla Değişecek

Bitlis'te sanat merkezine dönüştürülen 117 yıllık tarihi binada çeşitli branşlarda açılan kurslarla, risk altındaki genç ve çocukların, kötü alışkanlıklardan uzak tutulması amaçlanıyor Bitlis Kültür ve Sanat Derneğince (BİSAD) hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığınca finanse edilen 'Sanata Bulaşın' projesi kapsamında oluşturulan sanat merkezi, genç ve çocukların uğrak yeri oldu BİSAD Başkanı Yılmaz:'Açtığımız tiyatro kursunda diksiyon ve sahne sanatları eğitimi veriyoruz. Bu sayede gençlerimize öz güvenlerini yeniden kazandırmayı amaçlıyoruz. Yani hayata bakış açılarını sanatla değiştirmek istiyoruz' Kursa katılan gençlerden Ayan:'Bütün gençlerin kendini bulabileceği, öz güvenini kazanabileceği güzel bir mekan. Bitlis için büyük bir kazanç olduğunu düşünüyorum'

İBRAHİM YALDIZ - Bitlis'te sanat merkezine dönüştürülen 117 yıllık tarihi binada çeşitli branşlarda açılan kurslarla risk altındaki genç ve çocukların, kötü alışkanlıklardan uzak tutulması amaçlanıyor.

Bitlis Kültür ve Sanat Derneğince (BİSAD) hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığınca finanse edilen 'Sanata Bulaşın' projesi kapsamında oluşturulan sanat merkezi, genç ve çocukların uğrak yeri oldu.

Tarihi binadaki kursa katılarak kendilerine farklı bir sosyal etkinlik alanı oluşturan ve kötü alışkanlıklardan uzak duran gençlerin, aldıkları tiyatro ve diksiyon eğitimiyle kendilerine olan öz güveni artıyor. Kentte 1899 yılında inşa edilen, geçmişte Bitlis Belediye Başkanlığı binası olarak kullanılan ve 2015 yılında restorasyonu tamamlanmasıyla BİSAD'a devredilen sanat merkezi, gençlerin ilgisini çekiyor.

- 'Hayata bakışlarını sanatla değiştirmek istiyoruz'

BİSAD Başkanı Haydar Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle, sosyal aktivite alanlarına katkı sağlamayı, risk altındaki gençlerin uğrayacakları ve sanatla buluşacakları bir sanat evinin çatısını oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Bitlis'te madde bağımlılığına yönelen gençleri sanatla buluşturmayı ve kötü alışkanlıklardan uzak tutmayı hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

'Gençlerimizi doğruya teşvik etmek ve öz güvenlerini kazanmalarına katkı sağlamak gibi ideallerle projeyi ürettik. Bu amaçlar doğrultusunda projede görev yapan bütün arkadaşlarımız gerekli hassasiyeti göstererek çalışmaları yürütüyor. Açtığımız tiyatro kursunda diksiyon ve sahne sanatları eğitimi veriyoruz. Bu sayede gençlerimize öz güvenlerini yeniden kazandırmayı amaçlıyoruz. Yani hayata bakış açılarını sanatla değiştirmek istiyoruz.'

Geçen yıl hayata geçirdikleri projeyle ilk etapta tiyatro başta olmak üzere, halk oyunları, gitar, bağlama, ebru ve resim gibi kursları açtıklarını belirten Yılmaz, kurslara kentteki gençlerin ve dışarıdan gelen üniversitelilerin yoğun ilgi gösterdiğini ve olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.

- '200 gence sertifika verdik'

Merkezin, gençlerin uğrak yeri haline gelmesinde tarihi binanın da etkisinin olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

'Bitlis küçük bir kent olduğu için sosyal aktivite alanları kısıtlı. Bu sebepten gençlerimiz kahvehane köşelerinde oturuyor. Bu dönemde çok üzülerek belirtmek zorundayım madde bağımlısı gençlerimiz var. Gençlerimiz maalesef buna yoğunlaşmakta. Ne kadarını oradan kurtarırsak kardır. Bu doğrultuda çok önemli bir mesafe katettik. Merkeze gelen gençlerimiz burayı çok beğendi ve sevdi. Kurslarımıza yoğun ilgi gösterdi. Buraya gelen gençlerimiz beraberinde birkaç kişiyi de kendisiyle getiriyor. Gerçekten tam yerinde bir proje oldu.'

Açtıkları 9 kursu da başarıyla tamamlayan 200 kişiye Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verdiklerini kaydeden Yılmaz, bu sayıyı 500'e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Merkezde tiyatro eğitimi alan 23 yaşındaki Vecbi Ayan ise merkezin Bitlis için güzel bir yer olduğunu söyledi.

'Sanat merkezine gelmeseydim, sokakta, kahve köşelerinde ve hatta madde bağımlısı gençlerle aynı durumdaydım.' diyen Ayan, şöyle konuştu:

'Bir beklentim ve arayışım vardı ama bulamıyordum. Sanat merkezine gelmeden önce de tiyatroyla uğraşıyordum. İlde fazla faaliyet alanı olmadığı için yapamıyordum. Gençlik merkezinde bazen kurslar oluyordu ve oraya gidiyorduk. Ancak sanat merkezi açılmasıyla düzenli olarak diksiyon ve oyunculuk konusunda eğitim alma imkanı buldum. Bütün gençlerin kendini bulabileceği, öz güvenini kazanabileceği güzel bir mekan. Aynı zamanda tiyatro dışında bağlama, halk oyunları ve el sanatları gibi birçok kurs var. Bitlis için büyük bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Hobi olarak ve kendilerini geliştirmek isteyenler buraya gelebilirler. Gençlerin tercih edeceği bir mekan.'

Kafkas Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü öğrencisi ve sanat merkezinde bağlama kursuna katılan 24 yaşındaki Ufuk Baba da tiyatroyla tanışana kadar hayatının tamamını boş geçirdiğini, burada tiyatro kursuna katılırken bağlamayı da öğrendiğini ifade etti.

Tiyatronun yanı sıra merkezdeki bağlama ve gitar gibi çeşitli enstrümanlarla da uğraşacağını vurgulayan Baba, 'Bana 'sen bağlama çalamasın. Çünkü sende müzik kulağı yok' derlerdi. Fakat merkeze gelince ve buradaki kaliteli eğitim görünce bağlama çalmaya başladım. Bağlamanın notasını ve temelini öğrendim. Bir yıldır sanat merkezindeyim. Her kurstan faydalanıyorum. Sanat merkezi bizim için aile gibi bir yer. Kursiyerlere ve çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.' dedi.

- 'Ahlaken çok şey kazandırdı'

Kursiyerlerden Ceylan Tören de sanat merkezine harik (yöresel ayakkabı) kursu dolayısıyla geldiğini anlattı.

Tören, 'Bitlisimizin geleneksel ve yöresel ayakkabısı harik olduğu için bu kursu seçtim. 600 yılık harik ayakkabısı neden yok olsun. Harik biz genç nesillerin elinde hayat bulsun. Kurs hocamız çok iyi. Burası bize ahlak olarak çok şey kazandırdı. Tarihi bir binamız var. Boş zamanımız olduğunda buraya geliyoruz ve çok şey öğreniyoruz. ' diye konuştu.

Gitar kursundaki Mazlum Doğan Sari ise tarihi binanın sanat merkezine dönüştürülmesinden mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Kursların kendileri açısından çok verimli geçtiğini anlatan Sari, 'Daha önce burada tiyatro eğitimleri alıyorduk. Daha sonra gitar kursu açıldı. Gitar öğrenmeye karar verdim ve kursa yazıldım. 2 ayda gitar çalmayı öğrendim. İş yoğunluğu ve stresten kurtulmak için gelip dernekte tiyatro eğitimleri alarak, gitar çalarak vakit geçiriyoruz ve eğleniyoruz.' dedi.
Kaynak: AA