Goldman Sachs Petrol Raporu

Rapordan: 'Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatının, bu yılın dördüncü çeyreğinde ortalama 43 dolar olması bekleniyor' 'Bu yılın EkimAralık döneminde, küresel petrol arzında bir önceki tahmin olan günlük ortalama 300 bin varillik arz artışı yerine, günlük ortalama 400 bin varil yükseliş olması öngörülüyor'.

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, ABD'nin Batı Teksas tipi ham petrol fiyat öngörüsünün aşağı yönlü revize edildiğini duyurdu.

Goldman Sachs raporunda, Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatının, bu yılın dördüncü çeyreğinde ortalama 43 dolar olmasının beklendiği belirtilirken, bir önceki fiyat tahmininin varil başına 50 dolar olduğu bilgisi paylaşıldı.

Raporda, söz konusu fiyat revizyonuyla ilgili olarak, bu yılın son çeyreğinde küresel piyasalarda petrol arzının artmasının beklendiğine işaret edildi.

Buna göre, Goldman, bu yılın Ekim-Aralık döneminde, küresel petrol arzında bir önceki tahmin olan günlük ortalama 300 bin varillik arz artışı yerine, günlük ortalama 400 bin varil yükseliş olmasını öngörüyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC), Cezayir'de dün başlayan ve yarın sonlanacak olan gayriresmi toplantısı hakkında da yorumda bulunulan raporda, toplantıdan olumlu sonuç çıkması durumunda bunun etkilerinin kısa süreceği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

'Potansiyel bir anlaşma, kısa dönemde petrol fiyatlarını destekleyebilir. Ancak, anlaşmaya dair belirsizlikler hala devam ediyor. Suudi Arabistan ve İran, bu görüşmeyi istişari olarak görürken, Rusya'nın katılı hala belirsiz.'

Öte yandan, Batı Teksas türü petrolün gelecek yılki fiyat öngörüsünün değiştirilmeyerek varil başına ortalama 52 dolar olmasının tahmin edildiği bilgisine yer verilen raporda, Londra Brent türü petrolün fiyatının gelecek sene, Nijerya ve Libya'nın petrol arzına bağlı olarak, varil başına 42 ila 52 dolar arasında değişmesinin beklendiği kaydedildi.

Raporda, gelecek yıl, ABD, Meksika, Venezuela ve Brezilya'nın üretiminde azalış olmasının beklendiği belirtilirken, Kanada, Rusya, Kazakistan ve Kuzey Denizi'nde üretimin artmasının öngörüldüğü kaydedildi.
Kaynak: AA