Bilim Kurgu, Türk Mühendislerin Elinde Gerçeğe Dönüştü

Türk mühendislerce 8 ayda yapılan ve Türkiye'deki ilk robota dönüşen araba olma özelliğine sahip 'Letrons', dans edebiliyor, konuşabiliyor ve kafasını hareket ettirebiliyor Mühendis Alpagot: 'Yola çıkarken bilgi birikimlerimizi göstermeyi amaçladık. Robotik sistemler bugün çok önemli bunu göstermek istedik. ArGe gücümüzü tüm Türkiye'ye ve dünyaya göstermek istedik' 'Dünyada bu robotlar tamamen metal yığının açılıp kapanmasından ibaret konulardır. Dünyada bu tip, robotik bir gövdeye sahip robot yok. Kitlerle iletişime geçen robot da yok'

Türk mühendislerce 8 ayda yapılan ve Türkiye'deki ilk robota dönüşen araba olma özelliğine sahip 'Letrons', dans edebiliyor, konuşabiliyor, komutları anlayabiliyor ve kafasını hareket ettirebiliyor.

Gazi Üniversitesi Teknopark'ta 'Letrons' modellerinin ilk örneği ve liderleri olan 'Antimon' isimli robotun lansmanında konuşan Letvision Satış Pazarlama Direktörü ve 'Letrons'un mühendislerinden Turgut Alpagot, robota dönüşen araba hakkında bilgi verdi. Robotun araç formundayken mobil hareket kabiliyetiyle interaktif konuşma ve interaktif hareket kabiliyetine sahip olduğunu belirten Alpagot, 'Antimon'a komut verdiğinizde, Antimon sizi algılayarak elini, kolunu, kafasını oynatabiliyor. Sesli olarak size yanıt verebiliyor.' dedi.

Uzaktan kumandayla çalışan Antimon'un eşi benzeri olmadığını kaydeden Alpagot, trafiğe çıkması, robot formundayken yürüyebilmesi, ağzının hareket etmesi gibi faaliyetlerini daha sonraki dönemlerde yapmayı planladıklarını söyledi.

- 'Gösteri için talep alıyoruz'

Alpagot, Türk Letrons'un tüm dünyada ses getirdiğini belirterek, birçok firmadan talep aldıklarını ve robota ait videonun 12 günde 125 bin defa izlendiğini ifade etti.

Türkiye'deki ilk araba robot Letrons'a benzer özelliklerle araba robotların yapıldığını belirten Alpagot, 'Dünyada bu robotlar tamamen metal yığının açılıp kapanmasından ibaret konulardır. Dünyada bu tip, robotik bir gövdeye sahip robot yok. Kitlerle iletişime geçen robot da yok.' dedi.

Çocuklardan ve velilerden özel lansman ve gösteri talepleri aldıklarını belirten Alpagot, yakın zamanda dünya lansmanı yapmayı planladıklarını belirterek, 'Yabancı devletler ve özellikle yabancı kültür bakanlıklarından çok ciddi teklifler aldık.' dedi.

- Trafikten çekmeli araba robot haline geldi

Letrons'un yapılma şekline ilişkin de bilgi veren Alpagot, önce trafikten çekmeli bir araç edindiklerini, tamamıyla içini boşalttıklarını, dış kaportasını parçalandıklarını, sonrasında ise içine metal bir iskelet tasarladıklarını, metal iskeleti açılır kapanır hale getirerek, en son iskeletin üstünü giydirdiklerini anlattı.

Alpagot, LET yazılım ismiyle bir Ar-Ge firması olduklarını belirterek, 'Yola çıkarken bilgi birikimlerimizi göstermeyi amaçladık. Robotik sistemler bugün çok önemli bunu göstermek istedik. Ar-Ge gücümüzü tüm Türkiye'ye ve dünyaya göstermek istedik. Bunu şov dünyasına konumlandırmak adına, çok büyük etkinliklerde yer alabilmesi ve Letrons markasının markalaşma sürecine girebilmesi amacıyla yaptık.' şeklinde konuştu.

12 kişilik mühendis ekibi ve 4 kişilik destek personelinden oluşan 16 kişilik bir ekiple Letrons'u yaptıklarını kaydeden Alpagot, projeyi 8 ayda tamamladıklarını söyledi. Mobil olarak hareket eden Letrons'un saatte 20 km hıza ulaşabildiğini ve konuşabildiğini vurgulayan Alpagot, 'Ben karşısına geçtiğimde 'Merhaba ben Antimon sen kimsin' dediğimde bana liderlerini anlatması ve sizin sorduğunuz soruya anlık olarak cevap vermesi Antimon'un artıları.' dedi.

- 48 farklı eklemi hareket ediyor

Antimon'un eklemleri, omuzları, kolları, bilekleri ve parmakları olmak üzere 48 farklı ekleminin hareket ettiğini belirten Alpagot, 'Boynu ve kafası aynı oynuyor ve kafası otonom şekilde oynuyor.' dedi.

Dans yeteneği de olan Letrons'un yapımında özellikle Türk malı ürünlerin tercih edildiğini ifade eden Alpagot, yazılım sürecini şu şekilde anlattı:

'Projenin elektronik kısmı Gazi Üniversitesi Teknopark'ta geliştirildi. Projeyi ikiye ayırıyoruz. Yazılım ve donanım olarak. Donanım sürecine baktığımızda, robotun içinde bir kontrol kartı var. Konuşmasını sağlayan, uzaktan kontrol sisteminin oluşmasını sağlayan bir kontrol kartı var. Üzerine geliştirilen yazılım da tamamen Gazi Teknopark'ta bizim ekibimiz tarafından geliştirildi. Bir de interaktif yazılım var. Benim sesimi algılayan ve komutlarla dans eden sistem. Bu sistemi de yine aynı şekilde Gazi Üniversitesi Teknoparkı'nda yaptık.'

Yakın zamanda markayla ilgilenen, Letrons'u ileri götürmek isteyen firmalarla işbirliği içinde olacaklarını anlatan Alpagot, satışa çıkması için plan hazırladıklarını ve Letrons'un yüksek maliyetle yapıldığını kaydetti.

Kaynak: AA