3 İlden Oluşan Umke Ekipleri Niğde Tatbikatı Sona Erdi

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, Niğde’nin Demirkazık dağında 3 ilin katılımıyla tatbikat gerçekleştirildiğini söyledi.

3 İlden Oluşan Umke Ekipleri Niğde Tatbikatı Sona Erdi
Tatbikat ile ilgili açıklamada bulunan Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, Umke’nin Uzman hekim, Pratisyen Hekim, Paramedik, Att, Sağlık memurları, Hemşire, Ebe ve diğer sağlık personellerinden oluşan toplam 65 kişi ile bu hizmet yürütüldüğünü ifade etti.

Özellikle 1999 Marmara Depreminden sonra Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE)’ ihtiyacını ortaya çıktığını anlatan müdür Yücel, "Son yıllarda ülkemizde ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan afetler, sağlık sistemlerinin afetlere ve acil durumlara hazırlıklı olmasının önemini gözler önüne sermiştir. Özellikle 1999 Marmara Depreminden sonra Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE)’ ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Ülkemizde ve İlimizde Sağlık Müdürlüğü bünyesinde UMKE birimi kurulmuştur. İlimizde tamamı Uzman hekim, Pratisyen Hekim, Paramedik, Att, Sağlık memurları, Hemşire, Ebe ve diğer sağlık personellerinden oluşan toplam 65 kişi ile bu hizmet yürütülmektedir.

Tatbikatta Afet veya olağandışı durumlarda aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede imkan ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahale etmek ve kurtarmak. Kurtarılan kazazedeleri, en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim etmek. Afetler ve olağan dışı durumlarda diğer sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımların yeterli olmadığı durumlarda ve alanlarda, ekibin kendi donanım, personel ve eğitim imkanları dahilinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destek vermek. Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak. Afet birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlamak. Faaliyetleri kapsamında ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmak. Gerekli hallerde, yurtdışında meydana gelen afet ve olağan dışı durumlarda sağlık hizmetlerinde görev almaktır." diye konuştu.

Niğde’nin coğrafi yapısında dağcılık turizminin olması nedeniyle dağcı kazaları ile ilgili çalışmalar yapıldığını ifade eden Yücel, "İlimizin coğrafi yapısı ve dağcılık turizmine elverişli olması nedeni ile zaman zaman dağcı kazaları, suda boğulmalar, sel felaketleri ve toplu trafik kazaları vb. olaylar meydana gelmektedir. Bu kapsamada; 2016 yılı UMKE faaliyet planları doğrultusunda İlimiz Çamardı İlçesi Emli Vadisi Mevki’inde 23-25 Eylül tarihinde kamp düzenlenmiştir. Kamp’a İlimizden 20 UMKE personeli, Nevşehir İlinden 4 UMKE Kayseri ilinden 7 UMKE personeli toplamda 31 UMKE personeli ile Niğde Sağlık Müdürlüğü yönetiminde 23 eylül 2016 tarihinde eğitim ve tatbikatlarla kampımız devam etmiştir. Kamp süresince; Kamp brifingi, Şok tatbikatı ve tatbikat değerlendirilmesi, Temel kampçılık ve çadır kurulumu eğitimi, Zor şartlarda hayatı idame ettirme eğitimi, Kondisyon yürüyüşü ve değerlendirilmesi, İp sürüş teknikleri eğitimi, Arazide hasta taşıma teknikleri eğitimi, UMKE medikal çanta eğitimi, Temel Yaşam Desteği eğitimi, Deprem konulu eğitimler, Arazide yön bulma eğitimi, Gece tatbikatı ve intikal eğitimi, Arazide yaralı kurtarma tatbikatı, Olay yeri yönetimi eğitimi konulu eğitimler ve tatbikatları yapılmıştır. Kamp süresince yapılan eğitim ve tatbikatları Niğde İl Sağlık Müdürümüz Dr. Yılmaz Yücel bizzat kendisi sevk ve idare etmiştir. Eğitim ve tatbikatların ardından 11. Bölge Kayseri-Nevşehir- Niğde Umke ekipleri Demokrasi Şehidimiz Ömer Halisdemirin mezarını ziyaret ederek 16:30 da programını tamamlamıştır. Bundan önce olduğu gibi bundan sonrada, bilgi, beceri ve eğitimini sürekli geliştiren Niğde UMKE il içi ve il dışında meydana gelebilecek olağan veya olağan dışı durumlarda aktif olarak görev almaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA