14. Uluslararası Turunçgil Kongresi'nin 2020'De Türkiye'de Yapılması Kesinleşti

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin 2020’de Türkiye’de yapılması konusunda 2012 yılında İspanya’daki kongrede alınan prensip kararının, geçen hafta Brezilya’da gerçekleştirilen 13. kongrede kesinleştiğini söyledi. Kaçmaz, “2020 yılına kadar tüm dünyada sektörümüzü, Türkiye’yi en iyi şekilde tanıtacağız ve kongreyi başarıyla gerçekleştireceğiz” dedi.

14. Uluslararası Turunçgil Kongresi'nin 2020'De Türkiye'de Yapılması Kesinleşti
İçel’i, 2020 yılında yapılacak 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi’ne hazırlayan Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK), hem kongre hazırlıkları hem de son olarak Brezilya’da yapılan 13. Uluslararası Turunçgil Kongresi’ndeki tanıtım çalışmalarını, düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde yapılan toplantıya, UTK Başkanı Kemal Kaçmaz, UTK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ateş, UTK Ar-Ge Başkanı Dr. Güçer Kafa, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Mühendisi Dr. Sedat Subaşı ve İçel Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin katıldı.

Türkiye, turunçgil sektöründe dünyada üretici ülkeler arasında 8’inci, ihracatçı ülkeler arasında 2’inci sırada yer alıyor”

Toplantının başında, Brezilya’da 18-23 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen 13. Uluslararası Turunçgil Kongresi’nde UTK’nin yaptığı çalışmalar ile kongrede dünya ülkelerine sunulan Türkiye, İçel ve sektörün anlatıldığı tanıtım filmi gösterildi. Ardından konuşan UTK Başkanı Kemal Kaçmaz, Türkiye’de yaş meyve sebze sektörü içerisinde en önemli alt grubu turunçgil sektörünün oluşturduğunu söyledi.

Türkiye’nin, turunçgil sektöründe dünyada üretici ülkeler arasında 8’inci, ihracatçı ülkeler arasında ise 2’nci sırada yer aldığına dikkat çeken Kaçmaz, “Bu da bize ne kadar önemli bir ülke olduğumuzun, dünyada turunçgil üreticisi ülkeler arasında nasıl bir rol oynadığımızın en somut ifadesidir” diye konuştu.

“14. kongrenin 2020’de Türkiye’de yapılması kesinleşti”

Turunçgil sektörü olarak, 2020 yılında Türkiye’nin uluslararası bir kongreye ev sahipliği yapacak olmasının heyecan ve mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Kaçmaz, Turunçgil Kongresi’nin ilk olarak 1968 yılında Amerika’da yapıldığını, bu yıldan itibaren her 4 yılda bir turunçgil üreticisi ülkelerin katılımıyla farklı ülkelerde gerçekleştirildiğini bildirdi. 2012 yılında İspanya’da yapılan 12. kongrede, Türkiye’nin de kongreye talip olduğunu anımsatan Kaçmaz, “İspanya’da, 14. kongrenin 2020 yılında Türkiye’de yapılması konusunda prensip kararı alınmıştı. Son katıldığımız Brezilya’da yapılan 13. kongrede de oradaki komiteye ve genel kurula sunum yaptık ve bu kongrenin Türkiye’de yapılması kesinleşti” ifadelerini kullandı.

“Kongreyi başarıyla gerçekleştireceğiz”

Brezilya’da yaptıkları tanıtım çalışmalarında gördükleri ilgiden çok memnun kaldıklarını dile getiren Kaçmaz, kongreye, UTK üyelerinin yanı sıra Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu başkanlığındaki Bilim Komitesi ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Davut Keleş başkanlığındaki ekiple katıldıklarını kaydetti.

Kongrede, Türkiye’yi, Çukurova’yı ve sektörü en iyi şekilde tanıtma fırsatı bulduklarını ifade eden Kaçmaz, şöyle devam etti:

“Orada, bütün paydaşlarımızla birlikte 2020 yılında yapacağımız kongreye hazır olduğumuzu dile getirdik. Kongreye kadar her yıl neler yapacağımız planladık. Eylem planlarımız hazır. Akademik ağırlıklı olarak gerçekleşecek olan bu kongrede turistik ve teknik geziler de yer alacak. Bir hafta süreli bir kongre olacak. Aynı zamanda bu kongreyle birlikte dünyadaki tüm gelişmeleri, yapılan çalışmaları bizzat kendi ülkemizde dinleme, öğrenme fırsatı bulacağız. Bu da bizim için son derece önem arz ediyor. Biz, 2020 yılına kadar tüm dünyada sektörümüzü, Türkiye’yi en iyi şekilde tanıtacağız. İnanıyorum ki, 2020 yılında biz bu kongreyi ülke olarak başarıyla gerçekleştireceğiz. Kongrenin sektörümüze, ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”

Kaçmaz, bir soru üzerine, katılımcı ülkelerin İçel’de yapılacak kongre için uygun bir tarih belirlenmesi talebinde bulunduklarını, UTK’nin de en kısa sürede toplanarak bu talebe uygun bir kongre tarihi belirleyeceğini söyledi.

Kaynak: İHA