Türkiye'den Hindistan'a Yeni Hayat

Ailesinde vericisi olmayan hastalara umut için kurulan ve donör sayısı 127 bine ulaşan Türkiye'nin kemik iliği bankası TÜRKKÖK, artık yurt dışındaki hastaların da yardımına koşuyor Dünya Kemik İliği Bankası üyesi olduktan sonra ilk kez TÜRKKÖK'ün donör havuzuna kayıtlı bir vericiden toplanan kemik iliği, Hindistan'daki hastaya nakledilecek.

SELMA BIYIKLI ADABAŞ- Birkaç yıl öncesine kadar ailesinde uygun kök hücre vericisi olmayan hastalar için yurt içinde ve dışında kampanyalar düzenlenirken, geçen yılın nisan ayında faaliyete geçen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) sayesinde artık birçok kişi şifa buluyor. Kısa süre önce Dünya Kemik İliği Bankasına da üye olan TÜRKKÖK'ün donör havuzuna kayıtlı vericiden ilk kemik iliği bağışı da Hintli bir hastaya yapıldı.

Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi eğitim görevlisi Doç. Dr. Emre Tekgündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜRKKÖK ile ilgili son verileri KKTC'de düzenlenen 3. Hematolojik Onkoloji Kongresi'nde yaptığı sunumda aktardığını belirtti.

Ulusal kemik iliği bankası TÜRKKÖK’ün kurulmasının, kök hücre naklinde yarattığı büyük etkiye dikkati çeken Doç. Dr. Tekgündüz, “Geçen yıl 24’ü pediatrik ve 53’ü erişkin olmak üzere toplam 77 merkezde 3 bin 593 kök hücre nakli gerçekleştirildi. Son 15 yılda Avrupa’daki nakil sayısı yüzde 80 artarken, ülkemizdeki artış yüzde 860 ile 10 kattan fazla oldu. TÜRKÖK Projesi öncesinde ülkemizin 2 merkezine kayıtlı kök hücre vericisi havuzu 20 bindi. 2015 yılında bu merkezlerden Türk hastalara gerçekleşen nakil sayısı 6 oldu.' diye konuştu.

TÜRKKÖK'ün geçen yılın nisan ayında kurulduğunu, aradan geçen 16 ayda temmuz sonu itibarıyla donör havuzunun 127 bine ulaştığını bildiren Tekgündüz, 'Bu sürede TÜRKKÖK havuzundan Türk hastalara 127 nakil yapıldı.” dedi.

TÜRKKÖK’ün bu yılın nisan ayında da Dünya Kemik İliği Bankası üyesi olduğunu belirten Doç. Dr. Tekgündüz, 'Bu süre içinde yurt dışındaki hastalar için de TÜRKKÖK’ten 24 aday saptandı. Hatta 4 Ağustos'ta bir TÜRKKÖK vericisinden ilk yurt dışı nakil, Hindistan'daki bir hastaya gerçekleştirildi.' bilgisini aktardı.

Yurt dışındaki kemik iliği bankalarından yapılan nakillerde sürenin 200 günü bulduğunu, bunun TÜRKKÖK ile yarıya indiğini bildiren Tekgündüz, 'TÜRKKÖK, bekleme süresini yüzde 50 azalttı. Ayrıca yurt dışı kemik iliği bankalarından yararlanmanın maliyeti 35 bin avro iken, TÜRKKÖK ile bu maliyet 7 kat azaltarak 5 bin avroya düştü.' vurgusu yaptı.

Kaynak: AA