İstanbul'un 'Yeşillikleri' Sakintepe'den

Eskişehir'in kırsal mahallelerinden Sakintepe'de 450'ye yakın aile, günlük 60 bin kasa maydanoz, dere otu, taze soğan, roka, ıspanak, marul gibi sebzelerden üretiyor Yılın 8 ayında nüfusunun üzerinde yaklaşık 3 bin mevsimlik tarım işçisini konuk eden mahalle, günde 20 bini maydanoz olmak üzere, 50 bin kasa ürünü İstanbul'a gönderiyor.

SİNAN BALCIKOCA - Eskişehir'in merkez Tepebaşı ilçesinin kırsal mahallelerinden 2 bin nüfuslu Sakintepe'de yaklaşık 450 ailenin günlük üretip gönderdikleri 50 bin kasa maydanoz, dere otu, taze soğan, roka, ıspanak ve marul gibi sebzeler, İstanbullu ailelerin sofralarını süslüyor.

Eskişehir'in 'yeşillik üretim merkezi' olarak bilinen Sakintepe mahallesi, yıllardır kaliteli sebze üretimiyle tanınıyor. Kırsal mahallelerden 2 bin nüfuslu Sakintepe'de dışarıdan tarım arazisi kiralayanlarla yaklaşık 450 aile, günlük 60 bin kasa maydanoz, dere otu, marul, taze soğan, ıspanak, tere ve roka gibi ürünler yetiştirirken, yılın 8 ayında 3 bin civarında mevsimlik tarım işçisi bu üretimde çalışıyor.

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tepebaşı Ovası'nın son yıllarda kaliteli sebze üretimiyle ön planda olduğunu söyledi.

Yaklaşık 20 bin dönüm alanda yetiştirilen ürünlerin büyük ölçüde İstanbul'a gönderildiğini anlatan Buluşan, 'Sakintepe'deki arazilerin tamamında yeşillik üretiliyor. Buradan çıkan yeşilliğin yüzde 80'i İstanbul'a geri kalanı ise Bursa ve İzmir gibi kentlere gidiyor. Maydanoz, dere otu, taze soğan, roka, ıspanak gibi ürünlerin hasadı kasım ayının sonuna kadar sürüyor.' diye konuştu.

Buluşan, günlük 30 kamyon ve tırı İstanbul ile diğer kentlere gönderdiklerini belirterek, 'Bu da toplam 60 bin kasaya tekabül ediyor. İstanbul'a ise yaklaşık 50 bin kasa ürün gönderiyoruz. Bu ürünler arasında da 20 bin kasa ile maydanoz ön plana çıkıyor.' ifadelerini kullandı.

- 'Fiyatlar üreticiyi sevindirmedi'

Buluşan, yeşillik üreticisinin bu yıl umduğunu bulamadığını, ürünlerin kasasını ortalama 5 liradan gönderdiklerini kaydetti.

Bunun maliyetinin 5 liradan fazla olduğunu belirten Buluşan, 'Geçen yıl maydanozun demeti 50 kuruştan satılıyordu, bu yıl ise 25 kuruştan gönderiyoruz. Fiyatlar sezonun başından beri hiç değişmedi hep aynı devam ediyor. Bu yıl fiyatlar üreticiyi sevindirmedi. Bayram öncesi küçük bir hareketlenme oldu, önümüzdeki günler için ne olur bunu zaman gösterecek.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA