İran'da Tutuklanan Kanadalı Profesör, Serbest Bırakıldı

Kanada Başbakanı Trudeau, haziran ayından bu yana Tahran'da tutuklu bulunan Homa Hoodfar'ın serbest bırakıldığını açıkladı.

İran'da haziran ayından bu yana hapiste tutulan İran asıllı Kanadalı Profesör Homa Hoodfar'ın serbest bırakıldığı açıklandı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yaptığı yazılı açıklamada, Homa Hoodfar'ın serbest bırakıldığını duyurdu.

Hoodfar'ın yakında Kanada'ya döneceğini kaydeden Başbakan Trudeau, 'Kanada Devleti olarak Dr. Hoodfar için çileli günlerinin başladığı ilk günden bu yana en üst düzeyde girişimlerimiz oldu. Bu sürecin başarıyla tamamlanmasında verdikleri diplomatik destek için Umman, İtalya ve İsviçre'ye en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. İran makamlarına da bu süreci kolaylaştıran yaklaşımları için teşekkür ediyoruz.' dedi.

Kanada'nın Montreal kentindeki Concordia Üniversitesi öğretim üyelerinden İran asıllı Kanadalı Profesör Homa Hoodfar, akademik bir toplantı için gittiği İran'da 6 Haziran’da tutuklanmıştı.

Hoodfar'ın Kanada'da yaşayan yeğeni Amanda Ghahremani, basına yaptığı açıklamada, Tahran makamlarının teyzesini, 'İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı yabancı bir devlet ile işbirliği yapmak' suçlaması ile tutukladığını ifade etmişti.

Öte yandan 2012 yılından bu yana kopuk olan iki ülke diplomatik ilişkileri nedeniyle, Homa Hoodfar'ın serbest kalmasında Umman, İtalya ve İsviçre'nin etkin rol oynadığı belirtiliyor. Concordia Üniversitesinde antropoloji dersleri veren Hoodfar'ın, İslam'da cinsiyet ve cinsellik konularında birçok kitabı ve yayınlanmış makalesi bulunuyor.
Kaynak: AA