Hırvatistan'daki Genel Seçim

Merkez Seçim Kurulu, 11 Eylül'de yapılan genel seçimin resmi sonuçlarını açıkladı HDZ 61, Ulusal Koalisyon 54, MOST 13, Tek Seçenek 8, IDS 3, Başbakan İçin Koalisyon 2, HDSSBHKS 1, Glasnovic Bağımsız Listesi 1 milletvekili elde etti.

Hırvatistan Merkez Seçim Kurulu (DIP), 11 Eylül'de yapılan genel seçimin resmi sonuçlarını açıkladı.

DIP Başkanı Branko Hrvatin, düzenlediği basın toplantısında, oyların sayılması ve temyiz başvurusu işlemlerinin sona erdiğini belirterek, muhafazakar Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) öncülüğündeki 'HDZ ve ortakları' ittifakının seçimin kazananı olduğunu bildirdi.

Resmi seçim sonuçlarına göre, 'HDZ ve ortakları' ittifakı 61, Sosyal Demokrat Parti (SDP) öncülüğündeki 'Ulusal Koalisyon' ittifakı 54, MOST 13, 'Tek Seçenek' ittifakı 8, İstra Demokrat Meclisi (IDS) 3, 'Başbakan İçin Koalisyon' ittifakı 2, Slavonija ve Baranje Hırvat Demokrat Birliği (HDSSB)-Hırvat Muhafazakarlar Partisi (HKS) 1 ve 'Glasnovic' Bağımsız Listesi 1 milletvekili elde etti.

151 sandalyeli mecliste 8 milletvekili ise azınlıklar için ayrılıyor.

Hrvatin, seçim sonuçlarının bugün Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'e sunulacağını belirterek, 'Önümüzdeki 20 gün içinde yeni milletvekillerinin ilk meclis oturumunu gerçekleştirmesi bekleniyor.' dedi.

Cumhurbaşkanı Kitarovic'in ilerleyen günlerde siyasi parti ve ittifak temsilcileriyle bir araya geleceğini kaydeden Hrvatin, 151 sandalyeli mecliste hiçbir siyasi parti ve ittifakın salt çoğunluğu sağlayamadığına dikkat çekerek, yeniden koalisyon hükümeti yoluna gidileceğine işaret etti.

Bu arada, seçimin galibi HDZ ile MOST temsilcilerinin, koalisyon hükümeti kurma görüşmeleri ise belirli aralıklarla devam ediyor.
Kaynak: AA