Hasan Ferit Gedik'in Ölümü Davası

Mahkeme heyeti, mütalaa için dosyanın cumhuriyet savcısına iletilmesine ve sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda Hasan Ferit Gedik'in ölümü ile 3 kişinin yaralanmasına ilişkin, 6'sı tutuklu 35 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 6 tutuklu ve 4 tutuksuz sanık ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada, Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Meray ile dedesi Mustafa Meray da hazır bulundu. Kamu güvenliği gerekçesiyle kapalı yapılan duruşmaya, izleyiciler alınmadı.

Duruşmada söz verilen sanık Şahin Eren, 'Burada çete yoktur. Hepimiz mahalleden arkadaşız. Tahliyemi talep ediyorum. Ben kimseyi vurmadım. Benim üstüme yüklemelerinin sebebi çok olay yaşadım. Birçok insanı gerçekten vurmuşumdur ama asliye cezalarda cezamı almışımdır.' dedi.

Sanık Zafer Turhan da, 'Burada bir terör örgütü var ve baskı uyguladıkları bir mahalle var. Biz bu mahallenin insanlarıyız. İnsanların da anayasadan doğan nefsi müdafa hakkı var. Eğer terör örgütleri insanlar üzerinde baskı kurarsa insanlar da polislerin yetişemediği yerde anayasal hakkını kullanır ve mermiyi çakar.' şeklinde konuştu.

Sanık Mesut Turhan da, 'İddianamede benim örgüt lideri olduğuma dair somut delil var mı? 3 yıldır burada derdimizi anlatamıyoruz. 3 yıldır delil mi kaldı, adam mı kaldı? Artık çete diye bir şey olmadığına kanaat getirmenizi istiyorum. Bir yaralama, bir de cinayet var, başka bir şey yok dosyada. Bu zulme son verilmesini istiyorum. Bireysel işlenen suçlar bireysel yargılansın. Çete var mı yok mu, bu aydınlansın.' diye konuştu.

Söz alan müşteki avukatlarından Barkın Timtik, 3 gün sonra Hasan Ferit Gedik'in ölüm yıl dönümü olduğunu belirterek, 'Burada 3 yıldır tarafımıza hakaret ediliyor. Bu dava siyasi bir davadır. Tüm istihbarat ve polis teşkilatının gözlerinin bu dosya üzerinde olmasının sebebi bu. Buradaki sanıklar da esasen bir suç örgütü ve bunların arkasında bir güç var. Bu güç sanıkların bir bir tahliyelerine yol açıyor.' ifadelerini kullandı.

Sanık Şahin Eren'in avukatı Ercan Şahinkaya ise, dosyanın yavaş yavaş karar aşamasına geldiğini belirterek, 'Dosyanın bir tarafının siyasi içerikli olduğu söylendi. Olayları iyi değerlendirmekte fayda var. Gülsuyu'ndaki olaylar neden meydana gelmiştir. Arkasında hangi güçler vardır. Hedefleri nedir bunları iyi tahlil etmek lazım. Zamanında bu dosyanın hazırlanmasında, pişirilmesinde FETÖ mensubu görevlilerin parmağı vardır. Maalesef 15 Temmuz'dan sonra açık ve net olarak zaman zaman dile getirdiğimiz FETÖ, DHKP-C ve diğer terör örgütlerinin netliği ortaya çıkmıştır. Örgütün arkasında FETÖ'yü aramak lazım. Burada insanlar karşı karşıya getirilmeye çalışılıyor.' dedi.

Tekrar söz verilen sanıklardan Zafer Turhan da, 'Hakkımdaki soruşturmaları yapan kolluk görevlileri, hakimler ve savcılar FETÖ soruşturması kapsamında görevden alındılar. Bunlar gerçekten adaleti savunarak bu iddianameyi hazırlamışlarsa, bunu siz de kabul ediyorsanız adaletiniz sorgulanır. Benim kimseye talimatım yoktur. Ben evladımı daha okula gönderemedim. Ben neyi, hangi çeteyi yöneteceğim.' şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, dosyanın geldiği aşamayı dikkate alarak mütalaasını hazırlaması için dosyanın cumhuriyet savcısına verilmesi kararını aldı. Tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar veren heyet, duruşmayı erteledi.

- Duruşma bitiminde açıklama

Davanın bitmesinin ardından adliye dışında toplanan bir grup 'Hasan Ferit Gedik için adalet istiyoruz' yazılı pankart açarak slogan attı.

Gedik ailesinin avukatlarından Şükriye Erden, davadan adalet çıkacağına inanmadıklarını belirterek, 'Bugün duruşmada sanıklar her zamanki gibi saldırganlıklarına devam ettiler. Ancak mahkeme buna göz yumdu. Çok gergin bir duruşma geçti.' dedi.

Hasan Ferit'in annesi Nuray Meray ise, 'Oğlum için adalet istiyorum. Çok mu bir şey istiyorum? Çeteler mağdur olduğunu söylüyor. Asıl mağdur benim. Benim çocuğumu kara toprağa koydular. 27 duruşmadır adalet mücadelesi veriyorum.' diye konuştu.

Maltepe Gülsuyu Mahallesi'nde 30 Eylül 2013'te gösteri yapan gruba silahla ateş açılması sonucu, Hasan Ferit Gedik hayatını kaybetmiş, 3 kişi de yaralanmıştı.

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, 6'sı tutuklu 35 şüphelinin 11 ile 269 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Kaynak: AA