Eski Silah Atölyelerinde 'Tıbbi Cihaz' Üretiyorlar

Samsun'da bir dönem silah üretilen atölyeler, yurt dışına ihracatı yapılan medikal ve cerrahi ürünlerin imal edildiği fabrikalara dönüştü Samsun Medikal Kümelenme Derneği Başkanı Aydemir: 'Samsun'daki firmalarda üretilen medikal ve cerrahi ürünler, ABD, Çin ve Almanya dahil 60'a yakın ülkeye ihraç ediliyor' Aygün Cerrahi Aletler AŞ Genel Müdürü Taner: 'Karadeniz'de eskiden evlerin altında ya da küçük atölyelerde silah tamiri ve üretimi yapılırdı. El işçiliği gelişmiş silah ustalarını bünyemize katarak, geçmişte silah yapan ustaları, cerrahi el aletleri üretimine dahil ettik'

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Samsun'da bir dönem silah üretilen atölyeler, yurt dışına ihraç edilen medikal ve cerrahi ürünlerin üretildiği fabrikalara dönüştü.

Dünyada cerrahi alet üretiminde üçüncü kümelenme merkezi olan Samsun'daki firmalarda üretilen medikal ve cerrahi ürünler, aralarında ABD ve Çin'in de bulunduğu 60'a yakın ülkeye ihraç ediliyor.

Samsun Medikal Kümelenme Derneği Başkanı Ahmet Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1980 öncesi özellikle Doğu Karadeniz'de torna ve tesviye makineleriyle el yapımı silah üretiminin yaygın olduğunu söyledi.

Kentte 1980 sonrası silah yapım ve tamir atölyelerinin yerini tıbbi cerrahi aletlerin yapıldığı irili ufaklı işletmelere bıraktığını anlatan Aydemir, zamanla işletmelerin sayısının 45'lere ulaştığını belirtti.

Sektörde yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edildiğine dikkati çeken Aydemir, 'Silah tamiri ve el yapımı silah üretim kültürü, bugün tıbbi alandaki üretimle devam ediyor.' ifadesini kullandı.

Aydemir, kentte üretilen bu ürünlerin ABD, Çin ve Almanya dahil 60 civarında ülkeye ihraç edildiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Samsun yılda 20 milyon dolardan fazla ihracat yapabilmekte. Üreticilerin birleşerek kurduğu Medikal Kümelenme Derneği'nin ardından Bafra'da Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi oluşturuldu. Buranın özel teşvik alanına alınması, güdümlü üretim yaptırılması gerekiyor. Bu sektör desteklenmeli. Bu tip ürünleri dışarıdan ithal etmenin hiçbir anlamı yok. Bu ürünlerin içeride üretilmesi memleketin hayrınadır. Bu, yeni işletmelerin kurulmasının da önünü açar.'

- 'Geçmişte silah yapan ustaları cerrahi el aletleri üretimine dahil ettik'

Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Aygün Cerrahi Aletler AŞ'nin Genel Müdürü Hüseyin Taner ise evlerinde küçük atölyelerde silah tamiri ve el yapımı silah üreten ustaların daha sonra cerrahi el aletlerini tamir etmeye başladığını dile getirdi.

Firmalarının da yaklaşık 30 yıl önce küçük bir atölyede cerrahi el aletlerinin tamiratıyla sektöre girdiğini, bir yandan tamir işleri sürdürülürken diğer yandan basit aletlerin yapımına başlandığını anlatan Taner, 'Karadeniz'de eskiden evlerin altında ya da küçük atölyelerde silah tamiri ve üretimi yapılırdı. El işçiliği gelişmiş silah ustalarını bünyemize katarak, geçmişte silah yapan ustaları cerrahi el aletleri üretimine dahil ettik. Medikal sanayinin teknik altyapısı, savunma sanayisi ile benzerlik göstermektedir. Sektör, gerektiğinde ülke savunması için her türlü silahı üretebilecek durumdadır.' diye konuştu.

Sektörün kuruluş dönemlerinde üretim için gerekli ham maddenin bulunabilmesinde yaşadıkları zorluklara değinen Taner, bazı cerrahi aletleri makas, çatal ve bıçak gibi ürünlerden dönüştürdüklerini söyledi.

Cerrahi ve medikal ürünlerin Amerika ve Avrupa firmalarından temin edildiğini bildiren Taner, bu ürünlerin yüksek fiyatlara ve oldukça zor alınabildiklerini kaydetti.

O dönem Almanya'ya giden gurbetçilerin getirdiği ham maddelerin üretime katkı sağladığını belirten Taner, 'Bugün çok yüksek teknolojik ürünleri yapabiliyoruz. 250 çalışanımız var. Ürettiğimiz özellikle cerrahi motor sistemleri, kalitesiyle dünya pazarında kabul görmekte ve her geçen gün çok daha iyi seviyelere gelmekte. 60 civarında ülkede 200'den fazla firmayla çalışıyoruz. Amerika ve Çin dahil, ürünlerimizi dünyanın her yerine satabiliyoruz. Avrupalı ve Amerikalı firmaların sahip olduğu tüm uluslararası sertifikalara sahibiz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA