Bitlis'te Sertifikalı Patates Tohumu Üretimi

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vahap Şimşek, Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinde sertifikalı patates tohumluğu üretilen alanları inceledi.

Ziraat mühendisleri Bayram Baran, Fikret Akdeniz ve Bitki Sağlığı Uzmanı Tuğba Esen Ergin ile tarlaları inceleyen Şimşek, kentte 2008 yılından beri sertifikalı tohumluk üretimi yapıldığını belirtti.

Bu yıl itibarıyla ilde 12 sertifikalı tohumluk üreticisinin bulunduğunu kaydeden Şimşek, şunları kaydetti:

'Sertifikalı tohumluk olarak 2 bin 500 dekar alanda patates, 342,5 dekar alanda buğday ve 587 dekar alanda fiğ tohumluğu üretimi gerçekleştirilmektedir. İl müdürlüğümüzde görevli tohumluk kontrolörlerimizce hastalık ve zararlı etmenleri yönünden ilgili yönetmelik ve talimatlar kapsamında rutin olarak denetleme yapılmaktadır. Sertifikalı tohumluk patateslerin son tarla kontrolü aşamasında verim tahmini yanında hastalık ve zararlılar yönünden analiz yapılmak üzere yumru numuneleri alınarak Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmektedir. Nihai olarak depo kontrollerinden sonra ürünlerimiz sertifikalandırılmaktadır. Bu durum bölge çiftçilerimizin hastalık ve zararlılardan ari ve verimi yüksek tohuma ulaşmalarını sağlamaktadır. Bu ilimiz için büyük bir önem arz etmektedir. Ayrıca sertifikalı tohumluğa teşvik için bakanlığımızca da destekler verilmektedir..'

Şimşek, üreticilerle de sohbet ederek, hayırlı ve bol kazanç dileğinde bulundu.

Kaynak: AA