Beklan Algan, Mezarı Başında Anılacak

Yönetmen, araştırmacı ve tiyatro sanatçısı Beklan Algan, vefatının 6. yılında anılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları'ndan yapılan açıklamaya göre, Algan için yarın Aşiyan Mezarlığı'ndaki kabri başında tören düzenlenecek.

İBB Şehir Tiyatroları yönetimi, sanatçılar, Algan'ın ailesi, sevenleri ve öğrencilerin katılacağı anma töreni saat 11.00'da gerçekleştirilecek.

Tiyatroya uzun yıllar hizmet eden sanatçı, 27 Eylül 2010'da lösemi hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmişti.

- Beklan Algan

Erzurum'da 1933'te doğan Beklan Algan, Robert Koleji'ni bitirdikten sonra tiyatro sanatçısı Ayla Algan ile evlendi.

Maden mühendisliği eğitimi için gittiği Amerika'da, eşi Ayla Algan ile Actor's Repertuary Theatre ve New York Actor Studio'da sahne ve tiyatro eğitimi alarak Amerika'da birçok oyunda rol aldı.

Beklan Algan, 1961'de girdiği Şehir Tiyatroları'ndan, Muhsin Ertuğrul'un istifası üzerine 1966'da ayrıldı. Ertuğrul'un önderliğinde kurulan LCC'de tiyatro bölümünü yöneten Algan, Bakırköy Halk Evleri Deneme Sahnesi'ni kurdu, Tepebaşı Deneme Sahnesi'nin kurulmasına katkıda bulundu.

Sanatçı, 'Karanlıkta Uyananlar', 'İstanbul Macerası', 'Karanfilli Kadın', 'Kız Kulesi Aşıkları' gibi filmler çevirdi.

Algan, 1980'de gittiği Berlin'de, Schaubühne Tiyatrosu'nda Tuncel Kurtiz, Şener Şen ve Macit Koper gibi sanatçılarla işçi tiyatrosu yaptı. Sanatçı, 1988'de Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Gencay Gürün'ün daveti üzerine Ayla Algan, Erol Keskin, Haluk Şevket Ataseven ile Şehir Tiyatrosu bünyesindeki Tiyatro Araştırma Laboratuvarı'nın başına geçerek genç oyuncuları yetiştirme görevini üstlendi.

Çeşitli oyunlar yazan ve sahneleyen sanatçı, tiyatro alanında 'İlhan İskender Armağanı' gibi çeşitli ödüller kazandı.

Kaynak: AA