Aydın'daki Kaçak Domuz Eti Denetimleri

Aydın'da piyasaya gıda ürünleri içerisinde domuz eti sürdüğü iddiasıyla hakkında iki kez işlem yapılan kişiye yaklaşık 45 bin lira para cezası kesildiği, bu kişinin etleri aldığını iddia ettiği firmalardaki denetimlerde ise herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı bildirildi Oluşturulan 'Kaçak Domuz Eti ile Mücadele Eylem Planı' çerçevesinde, il genelinde 720 iş yerinin denetlendiği, alınan numunelerin 214'ünün analizinde olumsuzluğa rastlanmadığı, 506'sının ise henüz sonuçlanmadığı açıklandı.

Aydın Valiliği, piyasaya gıda ürünleri içinde domuz eti sürdüğü iddiasıyla hakkında iki kez işlem yapılan kişiye yaklaşık 45 bin lira para cezası kesildiğini ve hakkında adli sürecin başlatıldığını, ayrıca bu kişinin domuz etlerini temin ettiğini öne sürdüğü iş yerlerinde yapılan denetimlerde ise herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını bildirdi.

Aydın Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, ihbar üzerine Efeler ilçesinde mayıs ayında yapılan denetimlerde C.C'ye ait bir depoda, piyasaya kaçak olarak sürülmek için hazırlanmış 5 ton domuz etinin, ağustos ayında ise yine aynı kişinin Çiftlik mahallesindeki deposunda ise 450 kilogram domuz etinin ele geçirildiği hatırlatıldı.

C.C'ye ilk denetimde 22 bin 500, ikinci denetimde ise 23 bin 197 lira para cezası kesildiğini, hakkında yapılan suç duyurusu nedeniyle de adli süreç başlatıldığı aktarılan açıklamada, bu kişinin domuz etlerini temin ettiğini söylediği firmalara yönelik gerçekleştirilen denetimlerde ise herhangi bir olumsuzluğa rastlanılamadığı, analiz için numuneler alındığı belirtildi.

- 720 iş yeri denetlendi

Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin, kaçak domuz eti satışlarına yönelik il genelinde denetimlerini titizlikle sürdürdüğü ifade edilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

'İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinasyonunda 17 ilçe müdürlüğü ve Hayvan Sağlık Şube Müdürlüğü yetkililerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda 'Kaçak Domuz eti ile Mücadele Eylem Planı' hazırlanarak bu kapsamda ilimiz genelinde numune alım programı gerçekleştirilmiştir. 29 Ağustos 2016 tarihinde başlayan ve 7 Eylül 2016'da tamamlanan program kapsamında, turistik ve et ile ilgili işletmelerin yoğun olduğu Efeler, Kuşadası, Didim ve Söke ilçelerimizde çapraz denetim gerçekleştirilmiştir. Belirtilen tarih aralığında ilimiz genelinde 24 ekip tarafından eş zamanlı yapılan çalışmada 720 iş yeri denetlenmiş, 720 numune alınmış, Denizli ve Afyonkarahisar'daki gıda kontrol laboratuvarlarına gönderilmiştir. Alınan 214 numunenin analiz sonuçları uygun çıkmıştır. 506 numunenin sonucu beklenmektedir.'

Kaynak: AA