ASİMDER Başkanı Eğilmez Açıklaması

'ABD ve Rusya Suriye savaşını körüklüyor. Bölgede gerçek barış için mücadele eden tek ülke, bölgeye sınırdaş olan, bölge insanlarıyla tarihi ve kültürel bağları olan Türkiye'dir'

Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Savaş Eğilmez, 'ABD ve Rusya Suriye savaşını körüklüyor. Bölgede gerçek barış için mücadele eden tek ülke, bölgeye sınırdaş olan, bölge insanlarıyla tarihi ve kültürel bağları olan Türkiye'dir.' dedi.

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi de olan Yrd. Dr. Eğilmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de özellikle Türkiye'nin büyük çaba sarf ettiği ateşkesin gerçek anlamda hayata geçirilmesi noktasında çok ciddi şüpheler olduğunu savundu.

Eğilmez, Suriye'de ilan edilecek kısa bir ateşkesin bile Suriyeli sivillerin rejim tarafından bombalanmasını, yine rejim askerleri ve onları destekleyen militanların kuşatması altındaki kadın, erkek ve çocukların çektiği büyük acıları birazcık dindireceğini dile getirerek, 'Lakin şu an ve yakın gelecekte kısa bir ateşkes bile mümkün gözükmüyor. Biz bu ateşkes oyunlarını 15 yıllık Lübnan iç savaşında yaşadık. Orada da yüzlerce kez sonuçlanmayan ateşkes görüşmeleri yapılmıştı.' diye konuştu.

Eğilmez, Suriye’de bir ateşkesin sağlanabilmesinin ABD ve Rusya'nın bunu gerçekten istemelerine bağlı olduğunu vurgulayarak, bu iki ülkenin sahadaki taşeronlarını zaptettiği an ateşkesin sağlanabileceğini aktardı.

Rusya ve ABD'nin bölgede kimin lider olacağı konusu üzerinde çekişme yaşadığını ifade eden Eğilmez, şunları söyledi:

'Washington'a göre Esed rejimi kontrolden çıkan savaşın temel sebeplerinden birisi. ABD yetkilileri, Esed'in meşrutiyetini kesinlikle yitirdiğini ve mevcut statünün uzun süre devam etmeyeceğini belirtmesine rağmen sahada Esed'e karşı ciddi tedbirler almıyor. Moskova ise terörist grupların kaosu büyüttüğünü, onlara karşı Esed'in yönetiminde kalmasının Suriye meselesinin çözümünde önemli bir nokta olduğunu dile getiriyor ve rejimi her anlamda koruyup destekliyor. Ancak aslında iki ülke de bölgeyi kendi çıkarlarına göre şekillendirmeye çalışıyor. Bütün dünyanın gözlerinin içine bakarak barış için mücadele ettikleri yalanını söylüyorlar.'

Eğilmez, Rusya'nın bir yandan askeri ve siyasi açıdan Esed'in sivil halkı havadan ve karadan bombalamasına zemin hazırladığını, bir yandan da hava kuvvetleriyle yerleşim alanlarına bomba yağdırarak barışı kovaladığını anlattı.

ABD'nin, PYD/YPG terör örgütlerini destekleyip, onların Türkmenleri, Arapları ve kendisinden olmayan Kürtleri öldürmelerine veya mallarını ve arazilerini gasp edip kendi yurtlarından kovmalarına zemin hazırladığını ileri süren Eğilmez, ara sıra da yanlışlıkla sivilleri bombalayarak Suriye'ye barış getirmeye çalıştığını iddia ettiğini söyledi.

Suriye'ye sınırı olmayan ABD ve Rusya'nın ortak noktalarından birinin de DAEŞ terör örgütünü desteklemeleri ve kullanmaları olduğunu savunan Eğilmez, şunları kaydetti:

'Bunlar kilometrelerce uzaktan gelip, sözde barışı tesis etmek için mücadele ediyorlar. Oysa, ABD ve Rusya Suriye savaşını körüklüyor. Bölgede gerçek barış için mücadele eden tek ülke, bölgeye sınırdaş olan, bölge insanlarıyla tarihi ve kültürel bağları olan Türkiye'dir. Nitekim çatışma bölgesinde masum sivillerin kendilerini güvende hissettikleri tek yer, Türk devletinin kontrolü altındaki Azez-Cerablus hattı. Yaşananlar ve gelişmeler gösteriyor ki Suriye’de yakın gelecekte uygulanabilir bir ateşkesin ilanı neredeyse imkansız. Çünkü bölgedeki aktörlerden Türkiye dışında kimse barış istemiyor.'
Kaynak: AA