Erdoğan'ın 'YPG'ye silah taşıdı' dediği uçaklar bunlar mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Amerika ziyareti sırasında 20 Eylül'de ABD'nin 2 uçak dolusu silahı Suriye'nin kuzeyindeki Kobani yakınlarında YPG'ye indirdiğini açıklamasından sonra, o bölgede çekildiği ileri sürülen ABD'ye ait MV-22 Tilt Rotor türü hava aracının görüntüleri sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.

Erdoğan'ın 'YPG'ye silah taşıdı' dediği uçaklar bunlar mı?
Erdoğan'ın 'YPG'ye silah taşıdı' dediği uçaklar bunlar mı?
Kobani'deki bir paylaşımcı 'ABD, yeni operasyonlar için Demokratik Suriye Güçlerine silah indirdi' başlığıyla bu videoyu sosyal medya hesabına yükledi.

Suriye'nin kuzeydeki Kürt bölgesinde faaliyet gösteren ve oradaki askeri hareketlilik ile ilgili bilgi, fotoğraf ve görüntü paylaşan bir sosyal medya hesabında, yolda harket halindeki araçtan çekilen, ABD'ye ait olduğu belirtilen 2 askeri uçağın videosu yer aldı. Yolda hareket halindeki bir araçta çekilen videoda, dünyada sadece ABD'nin Hava ve Deniz Piyadeleri tarafından kullanılan MV-22'lerin alçak uçuş yaptığı görüldü.

Bu video 'ABD, yeni operasyonlar için Suriye'nin Rojava bölgesine silah indirdi' başlığı ile yer alırken, görüntüde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Eylül'de ABD'nin YPG'ye iki uçak dolusu silah indirdi açıklamalarını gündeme getirirken, söz konusu uçakların bunlar olabileceği ileri sürüldü.

 
CUMHURBAŞKANI NE DEMİŞTİ?

Amerika ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan New York'taki bir toplantıda, ABD yönetiminin PYD/YPG'yi desteklemesini anlamakta zorlandıklarını belirterek, şöyle dedi:

'El Nusra'yı terör örgütü olarak ilan ediyorsun, o zaman PYD ve YPG'yi, Türkiye'nin bir terör örgütü dediği bu örgütü niye terör örgütü olarak kabul etmiyorsun? Daha 3 gün önce 2 uçak dolusu silah, PYD ile YPG'ye indirildi. Nereye? Kobani'ye. Daha önce de yine Kobani boşaldığı zaman oradaki PYD ve YPG'li teröristlere üç uçak indirildi ve bunların yarısı DAEŞ'e gitti, silahların yarısı da PYD ve YPG'de kaldı. Sayın başkan ile bunları konuştuk ama dinletemedik. Şimdi ne yazık ki yine aynı oyun oynanıyor. Buradan bir netice çıkmaz. Burada sadece kan kaybı olur' demişti.

DÜNYADA SADECE ABD'DE VAR

Kobani'de çekildiği ileri sürülen videoda yer alan 2 ABD uçağının, MV-22 Tilt Rotor türü hava aracı olduğu belirlendi. Bu uçaklar yere inerken pervanelerini dikey hale getirip helikopter gibi inebiliyor, havadayken motorlarını yere paralel hale getirip uçak gibi hızlı uçabiliyor.

Dünyada sadece ABD'nin Hava ve Deniz Piyadeleri tarafından kullanılan MV-22'ler, tam teçhizatlı 24 asker veya 9 bin 70 kilo yük taşıma kapasitesine sahip. Arka rampasından askeri nakliye uçağı gibi havadan yük atabilen MV-22'ler, saatte 509 kilometre hıza çıkabiliyor. 1627 kilometre menzile sahip hava araçları helikopterlerin ulaşamayacağı uzun menzilli operasyonlarda kullanılıyor.