Boz Ayılara İtalyan İlgisi

Kuzey Doğa Derneği ve Istituto OikosOnlus Doğa Koruma Derneği üyeleri, Avrupa Birliği Bakanlığınca desteklenen 'Avrupa Komisyonu Sivil Toplum Diyaloğu Projesi' kapsamında Sarıkamış ormanları ve şehir çöplüğünde barınan boz ayıların yaşam koşullarını araştırıyor Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu:'Doğal yaşamda 30 boz ayıyı bir arada görmek çok mümkün değil. Boz ayı sürüsü ile karşılaşan İtalyanlar çok şaşırdı. Misafirlerimiz, ayıların doğal yaşamını görünce hem şaşırdı hem de çok ilginç buldu'

HÜSEYİN DEMİRCİ - İtalyan Istituto Oikos-Onlus Doğa Koruma Derneği üyeleri, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde boz ayıları görüntüleyerek inceledi.

Kuzey Doğa Derneği ve İtalyan Istituto Oikos-Onlus Doğa Koruma Derneği, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından desteklenen 'Avrupa Komisyonu Sivil Toplum Diyaloğu Projesi' kapsamında Sarıkamış ormanları ve şehir çöplüğünde barınan boz ayıların yaşam koşullarını inceliyor.

Şehir çöplüğündeki boz ayıları fotoğraflayarak inceleyen 10 kişilik dernek üyeleri, ilk kez doğal yaşamda çok sayıda boz ayıyı bir arada görmenin şaşkınlığını yaşadı.

Koç Üniversitesi ile Amerika'daki Utah Üniversitesi öğretim üyesi de olan Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İtalya'dan gelen Oikos üyesi doğa koruma ekibi ile Sarıkamış'ta boz ayılarla ilgili bilgi, eğitim ve tecrübe paylaşımı gezisi gerçekleştirdiklerini söyledi.

İlçede yaşayan boz ayıların korunmasıyla ilgili araştırmalar yapmak için proje hazırladıklarını belirten Şekercioğlu, 'Biz dernek olarak daha önce İtalya'da doğa koruma derneğini ziyaret edip çalışmalarımızı anlattık. Onlar da bölgeyi ve çalışmalarımızı merak edip buraya geldiler. Birlikte Sarıkamış şehir çöplüğüne giderek burada boz ayıların nasıl beslendiğini hep birlikte gözlemledik. Şehir çöplüğünde onlarca ayının bir arada beslenmesi üzücü. Bu durum, yaban hayatına zarar veriyor. Çalışmamız 3 gün sürecek.' dedi.

- İtalyanlar çok şaşırdı

Sarıkamış'ın çok sayıda boz ayıyı bir arada görme imkanı sunduğunu anlatan Şekercioğlu, şunları kaydetti:

'Doğal yaşamda 30 boz ayıyı bir arada görmek çok mümkün değil. Boz ayı sürüsü ile karşılaşan İtalyanlar çok şaşırdı. Misafirlerimiz, ayıların doğal yaşamını görünce hem şaşırdı hem de çok ilginç buldu. Sarıkamış çöplüğüne birçok vatandaşın aracıyla girip ayıları rahatsız etmeleri üzücü bir durum. Vatandaşların bu çöplüğe girmesi son derece tehlike arz ediyor. Her ne kadar araçlarından ayıları izleyenler olsa da otomobilinden dışarı çıkanlar da var ve biz bir gün bir saldırı olacağından çok endişeliyiz. Yani ayıların geldiği ilçedeki alana vatandaşın girmesinin yasaklanması, kapının yapılması lazım.'

- 2012 yılından bu yana boz ayılar vericilerle izleniyor

İlçedeki ayıların davranışlarını, göçlerini ve hareketlerini yıllardır araştırdıklarını kaydeden Şekercioğlu, 'Orman ve Su İşleri Bakanlığının izniyle 2012 ile 2014 yılları arasında boz ayılara verici taktık ve boz ayıların göç ettiğini ilk kez burada keşfettik. Bu da dünya için bir ilk oldu.' ifadesini kullandı.

İtalyan ekipten veteriner hekim Alessandro De Guelmi ise bu kadar boz ayıyı bir arada görmenin çok fantastik durum olduğunu belirterek, ayıların fotoğrafını çekmenin çok heyecan verici olduğunu ifade etti.
Kaynak: AA