Kar Yağışı Peynir Üreticilerini Mağdur Etti

Erzincan da tulum peyniri üreticiliği yapan Şavak Aşireti mensupları, yayladan şehre inişlerinde kar sürprizi ile karşılaştılar.

Kar Yağışı Peynir Üreticilerini Mağdur Etti
28 Mayıs 2016 gecesi yağan kar nedeniyle güne beyaz örtü ile uyanan sürü sahipleri koyunlarına yedirecek ot bulamadıkları için yeni doğan kuzular soğuktan telef oldu. Hem soğuk ile mücadele eden, hem de sürülerini barındırmaya çalışan çobanlar, Mayıs ayında bugüne dek hiç kar yağışı görmediklerini belirttiler.

Yayla sezonunun bitmesi ile dönüş yolculuğuna başlayan tulum peyniri üreticileri kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kaldı. Hem yayla çıkışında hem de yayla dönüşünde kar ile mücadele eden üreticiler, son yıllarda mevsimlerin eskiye nazaran değiştiğini belirterek, soğuk hava nedeniyle hayvanlarına zarar gelmemesi için çalıştıklarını söylediler.

Kar’ın erken yağması nedeniyle koyunların ahırlarda daha erken beslenmesi gerektiğini bu sebeple, saman ve arpa alımının önceki yıllara göre daha fazla olacağını söyleyen üreticiler, bu durumun kendilerini ekonomik olarak etkileyeceğini belirttiler.
Kaynak: İHA