Japonya Başbakanı Abe Küba'da

Abe hükümeti, Küba'nın Japonya'ya olan 249 milyon dolarlık borcunu silme kararı aldı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Küba'ya düzenlediği tarihi ziyarette Küba devriminin lideri Fidel Castro ile bir araya geldi.

Eski Devlet Başkanı Castro ile yaptığı 70 dakikalık görüşmede Kuzey Kore'nin nükleer silah programına değinen Abe, uluslararası toplumun Pyongyang yönetiminin nükleer denemelerine karşı titizlikle, birlik içinde tepki vermesinin gerekliliğine dikkati çekti.

Nükleer silahlanma sorunun çözümüne yönelik baskı yerine diyalog yoluna gidilmesi gerektiğini belirten Castro, barış görüşmelerinin önemini vurguladı.

İki ülke arasındaki karşılıklı ekonomik bağların güçlendirilmesi konusunda anlaşmaya varan Abe ve Castro, yardım ve borç affı gibi konuları da gündeme aldı.

Abe hükümeti, Küba'nın Japonya'ya olan 249 milyon dolarlık borcunu silme kararı alırken ülkeye yapılacak ekonomik yatırımların artırılacağı belirtildi.

Abe, görevi sırasında Küba'yı ziyaret eden ilk Japon başbakanı oldu.

Sağlık sorunları nedeniyle yönetimi 2006'da kardeşi Raul Castro'ya devreden Fidel Castro, nisan ayında, 50 yıl önce iktidara getirdiği Küba Komünist Partisinde yaptığı veda konuşmasında, hayatının sonlarına yaklaştığını ifade ederek, partililerden fikirlerini yaşatmaya devam etmelerini istemişti.
Kaynak: AA