Irak'ta Zebari'nin Maliye Bakanlığından Düşürülmesi

IKBY Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve KDP Siyasi Büro Üyesi Eminki: 'Bağdat'taki hükümet içerisinde özellikle partimize karşı siyasi bir baskı hamlesi gerçekleştiriliyor' KDP'nin Irak ilişkilerinden sorumlu yöneticisi Kani: 'Maalesef, Zebari bazı Kürtlerin verdiği evet oyuyla bakanlıktan düşürüldü' KDP'nin siyasi gözlemcisi ve Irak meclisi eski milletvekili Tayyip: 'KDP'nin payı olan Genelkurmay Başkanlığı ve birkaç önemli pozisyon var. Ancak bunların hiçbiri henüz geri verilmiş değil. Bunun arkasında Nuri Maliki'nin olduğunu düşünüyorum'

İDRİS OKUDUCU - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) önde gelen isimleri, Irak merkezi hükümetinde Maliye Bakanı olarak görev yapan Hoşyar Zebari'nin gensoruyla düşürülmesini 'tamamen siyasi bir hesaplaşma ve KDP'ye siyasi darbe' şeklinde yorumladı.

Merkezi hükümetin kuruluş esasına göre KDP kotasından önce Dışişleri ardından Maliye Bakanlığı koltuğuna oturan Zebari'nin çarşamba günü yapılan oylama sonucu bakanlıktan düşürülmesi, Bağdat'ın Erbil ve özellikle KDP'ye karşı yeni bir baskı hamlesi olarak değerlendirildi.

IKBY Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Siyasi Büro Üyesi Cafer Eminki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Barzani'ye yakınlığıyla bilinen ve parti içinde üst düzey yetkiye sahip, uzun yıllar Irak siyasetinde görev alan Zebari'nin yolsuzluk yaptığı iddiası üzerine bakanlıktan düşürülmesinin sıradan bir durum olmadığını söyledi.

Erbil-Bağdat arasında eski Irak Başbakanı Nuri Maliki döneminde petrol ihracatıyla başlayan gerginliğin bütçe ve memur maaşlarının kesilmesiyle devam ettiğini hatırlatan Eminki, 'Şimdi ise Bağdat'taki hükümet içerisinde özellikle partimize karşı siyasi bir baskı hamlesi gerçekleştiriliyor.' diye konuştu.

KDP'nin uzun yıllar Irak siyasetinde var olduğunu ve bir bakanının düşürülmesiyle zedelenmeyeceğini dile getiren Eminki, önümüzdeki süreçte bu siyasi hamleye karşı kendilerinin de bir cevabının olacağını söyledi.

Eminki, Zebari'nin bakanlıktan düşürülmesinin ardından yeni bir adaylarının olup olmayacağı sorusuna ise, 'Hükümetin kurulma esasına göre Maliye Bakanlığı bizim kotamızdır, ancak parti içerisinde bu durumu ele alıp atılacak adımları görüşeceğiz.' yanıtını verdi.

- 'Kürtlerin Bağdat'taki konumuna büyük darbe vurdular'

KDP'nin Irak ilişkilerinden sorumlu yöneticisi Ahmed Kani ise partisinin resmi internet sitesine yaptığı açıklamada, 'Hoşyar Zebari, Bağdat'ta tüm Kürtlerin temsilciliğini yapıyordu. Bakanlıktan düşürülmesiyle Kürtlerin Bağdat'taki konumuna büyük bir darbe vurdular. Kürtlerin bu hamleye karşı bir tavır ortaya koyması gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Kürtlerin Bağdat'taki konumunun iç siyasi ihtilaflar nedeniyle zayıfladığına dikkati çeken Kani, 'Meclisteki Kürt siyasi partilerinin tümü Zebari lehine oy kullansaydı sonuç tam tersi olacaktı. Maalesef, Zebari bazı Kürtlerin verdiği evet oyuyla bakanlıktan düşürüldü. Hiçbir zaman Kürtlerin kendi topuklarına sıkacağını öngörmemiştik.' değerlendirmesinde bulundu.

Irak merkezi hükümetindeki siyasi mekanizmanın bundan sonra Kürtlerin aleyhine çalışacağı uyarısında da bulunan Kani şunları kaydetti:

'İstedikleri zaman ve istedikleri Kürt bakan için bir bahane uydurup, onu bakanlıktan düşürebilirler. Bundan sonra hiçbir şekilde bir Kürt bakan onlarla karşı karşıya gelemez. Zebari'ye yaptıklarının aynısını diğer bakanlara da yapacaklar.'

KDP'nin siyasi gözlemcisi ve Irak meclisi eski milletvekili Mueyyed Tayyip ise Zebari'nin düşürülmesinin yolsuzlukla mücadele ya da reformla ilgisinin olmadığını savunarak, yapılanın mecliste 28 sandalyesi olan KDP'ye darbe amacı taşıdığını ileri sürdü.

Irak merkezi hükümetinde KDP kotasına ait tek bakanın Zebari olduğunun altını çizen Tayyip, 'KDP'nin payı olan Genelkurmay Başkanlığı ve birkaç önemli pozisyon var. Ancak bunların hiçbiri henüz geri verilmiş değil. Bunun arkasında Nuri Maliki'nin olduğunu düşünüyorum.' dedi.

Irak siyasetinde KDP'nin elinde birçok güçlü kart olduğuna dikkati çeken Tayyip, 'Gerek görüldüğü zaman KDP bu kartları bir bir ortaya çıkaracaktır. Mecliste 28 sandalyesi var ve istediği zaman tavrını ortaya koyabilir.' yorumunu yaptı.

Hoşyar Zebari, Irak meclisinde çarşamba günü yapılan gensoru oturumunda hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle Maliye Bakanlığından düşürülmüştü.

Irak meclisinde 249 milletvekilinin katıldığı oturumda 158 milletvekili Zebari aleyhine oy kullanmıştı.

IKBY'de muhalefetin başını çeken ve KDP ile ciddi siyasi kriz yaşayan Goran (Değişim) Hareketi milletvekilleri gensoru oylamasında Zebari aleyhine oy kullandıklarını açıklamıştı. Eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı bazı milletvekilleri de Zebari aleyhine açıklamalarda bulunmuştu.

Zebari ise perşembe günü Erbil'de düzenlediği basın toplantısında, 'Bu olayın arkasında Kanun Devleti ve şahsen Nuri Maliki var. Maliki'nin büyük bir kini var. Sadece Kürdistan hükümetine değil, Irak Başbakanı Haydar İbadi'ye de var. Amacı hükümeti yıkmak.' ifadelerini kullanmıştı.

Zebari, Maliye Bakanlığı görevinden önce 2003-2014 yılları arasında Irak'ın Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı.

Kaynak: AA