Baba Mesleğini Yaşatmak İçin Tezgahı Terk Etmiyor

Bayburt'ta baba mesleği ayakkabı tamirciliğini, yine babasından kalma tezgahta sürdüren 60 yaşındaki Nizam Doğan, eskimiş ya da küçük dokunuşlarla çöpe gitmekten kurtarılacak ayakkabılara yeniden hayat veriyor Doğan: 'Mevlam müsaade ettiği sürece işi devam ettireceğim çünkü kenarda oturmaktansa bir şeylerle uğraşmak, üretmek daha iyidir'.

ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburtlu ayakkabı tamircisi Nizam Doğan, babasından kalma tezgahta çalışmaya devam ederek baba mesleğini yaşatıyor.

60 yaşındaki Nizam Doğan, kent merkezinde, halk arasında 'rıhtım' olarak bilinen Çoruh Nehri kıyısında babasından kalan 15 metrekarelik dükkanda ayakkabı tamirciliği yapıyor.

Doğan, AA muhabirine, ayakkabı tamirciliğinin baba mesleği olduğunu ve dükkanının da babasından kaldığını belirtti.

Kendisinin de 12 yaşından itibaren bu dükkanda çalıştığını anlatan Doğan, '3 çocuğum var. Bakalım geriden gelenlerden bu mesleği sürdürmek için bir emanetçi bulabilecek miyiz?' ifadesini kullandı.

Doğan, mesleğin giderek kaybolduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

'Şu an yaşım 60, hala devam ediyorum. Mevlam müsaade ettiği sürece de devam ettireceğim çünkü kenarda oturmaktansa bir şeylerle uğraşmak, üretmek daha iyidir. O yüzden elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Gençler bu işlere hiç önem vermiyor. Eskiden herkes çocuğunu getirir 'al bunu çırak yetiştir de nasıl olursa olsun' derlerdi. Maalesef şimdi sanat olarak kimse vermiyor.'

Teknolojik gelişmelerin birçok alanda olduğu gibi kendi sektörlerinde de her geçen yıl iyiden iyiye hissedildiğini ifade eden Doğan, ayakkabı fiyatlarının düşmesiyle işlerinin azaldığını, bu nedenle birçok ayakkabı tamircisinin başka işlere yöneldiğini söyledi.

Doğan, geçmiş yıllarda Bayburt'ta ayakkabı imalat sektörünün ticarette önemli yer tutuğuna işaret ederek, kentte 30 dükkandan geriye sadece 6 tanesinin kaldığını vurguladı.

- 'Ekonomisini iyi bilen insanlar tamir yaptırıyor'

Kullanılan ayakkabıyı tamir ettirmeyi artık günümüzde israfı sevmeyen, ekonominin ne demek olduğunu bilen kişilerin tercih ettiğini belirten Doğan, 'Tamirat işlerini genelde orta kesim insanlar yaptırıyor. Ekonomisini iyi bilen insanlar tamir yaptırıyor, bilmeyen zaten 'önemli değil, at' diyor. Ekonomiyi bilip maddi durumu iyi olan insanlar da tamir yaptırıyor. Çünkü israfı sevmeyen insanlar onlar.' diye konuştu.

Doğan, insan sağlığı için ayakkabı tercihinin önemli olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

'İnsanlar esnekliği bıraktı, naylona yöneldi. Ayakkabı, estetik, deri çok önemli. Deri pahalı olduğu için 15-30 liralık ayakkabılara yöneliyor insanlar. Hayat şartları da insanları ucuza kaçırıyor. Malum Bayburt'ta iş potansiyeli az olduğu için insanlar genelde pahalı ayakkabı alamıyor. Bu sefer kalitesiz ayakkabı alıyorlar, onlar da sağlıksız.'

Kaynak: AA