Anız Yangınlarına Karşı Nöbet

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri, anız yangınlarına dikkat çekmek için kurdukları çadırda nöbet tutuyor.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri, anız yangınlarına dikkat çekmek için nöbet eylemi başlattı.

Batman girişinde kurdukları çadırda nöbet tutan Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri, çadır yakınındaki bir anız yangınına müdahale etti.

Dernek Başkanı Recep Kavuş, toprağa ciddi zarar veren anız yangınlarının önüne geçmek için bir gün nöbet eylemi yapacaklarını aktardı.

Yakılan anızların dumanlarından dolayı kentte nefes alınamadığını vurgulayan Kavuş, şunları söyledi:

'Yoğun bir şekilde insanlar bilinçsizce mısır, buğday tarlalarındaki anızları yakıyorlar. Yakarak sürümü daha kolay gerçekleştireceklerini sanıyorlar oysa toprağa çok büyük zarar veriyorlar. Uyarılarda bulunduk ama bir türlü anlatamadık. Bunu daha ileri taşımak için Türkiye'de ilk defa anız yangınlarına karşı bir nöbet eylemi gerçekleştiriyoruz. Amacımız kamuoyunda duyarlılık oluşturmak ve anızların bir daha yakılmamasını sağlamaktır.'

Kavuş, anız yakanların tespiti ve tarımsal destekleme primlerinin kesilmesi için de ilgili müdürlüklerle iletişime geçeceklerini ifade etti.

Anız yangınlarıyla tarımsal bir soykırım uygulandığını dile getiren çevre gönüllüsü Hasan Argunağa ise şunları kaydetti:

'Maalesef vahşet sürüyor, amacımız kamuoyu duyarlılığı oluşturmaktır. Bu eylemimizle anız yakınlarını söndürmeye gelmedik, biz farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu vahşete, kıyıma dur demek için buradayız. Milyarlarca canlı burada bir soykırımla karşı karşıyadır. Bu çiftçilere canlı bir hayvanı yakmasını söyleseniz yakamazlar ama maalesef anızları yakarak doğaya, canlılara, toprağa zarar veriyorlar. Batman halkı nefes alamaz durumda. Çiftçilerimizden beklentimiz, sap parçalama makinelerini kullanmalarıdır.'

Kaynak: AA