Tunus'ta Yolsuzlukla Mücadele

Tunus Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Kurulu Başdanışmanı Paşa:'Yolsuzluk dosyalarının sayısı 12 bin 500'e çıktı ve bunlar gün geçtikçe artış gösteriyor'.

Tunus Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Kurulu Başdanışmanı Nejat Paşa, yolsuzluk dosyalarının sayısının her geçen gün artış gösterdiğini söyledi.

Tunus Parlamentosu'nda yapılan oturumda konuşan Paşa, 'Yolsuzluk dosyalarının sayısı 12 bin 500'e çıktı ve bunlar gün geçtikçe artış gösteriyor.' dedi.

Çalışmaya başladıklarından bu yana 3 bin kadar yolsuzluk dosyasını inceleyebildiklerini kaydeden Nejat Paşa, ellerinde henüz 9 bin civarında dosyanın olduğunu belirtti.

İnceledikleri yolsuzluk dosyalarını yargıya ilettiklerini belirten Paşa, bunların tamamının devlete ait dosyalar olduğunu, kanunen özel sektöre de bakmaya yetkili olduklarını, ancak kısıtlı imkanlardan dolayı özel sektöre ait yolsuzluklara henüz el atamadıklarına işaret etti.

Sağlık, eğitim, gümrük ve daha nice alanlarda yolsuzluğun oldukça yaygın olduğunu vurgulayan Nejat Paşa, 'Yolsuzluk tüm kurumları sarmış durumda. Yolsuzluğun bulunmadığı hiç bir kurum yok. Ayrıca yolsuzlukla mücadele, terörle mücadeleden daha zor bir iş.' diye konuştu.

Başbakan Yusuf Şahid tarafından kurulan Yeni Ulusal Birlik hükümeti, temel 6 maddelik çalışma programında yolsuzlukla mücadele konusuna öncelik vereceğini kaydetmişti.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2015 yılı Dünya Yolsuzluk Raporu'nda, Tunus'u 100 üzerinden 38 puan vererek 76'ıncı sıraya yerleştirmişti. Bir önceki yıl Tunus'a 40 puan veren Uluslararası Şeffaflık Örgütü, ülkede yolsuzlukların arttığına işaret etmişti.

Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Kurulu Başkanı Şevki Tayyib, örgütün raporunda geçen yolsuzluk artışına ilişkin, 'Yolsuzlukla mücadelede ulusal bir planın olmaması ve özellikle son 2 yılda bununla mücadelede siyasi iradenin bulunmayışı, ülkede yolsuzlukla mücadeleyi geriletmiştir.' şeklinde açıklama yapmıştı.

Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Kurulu, 14 Ocak devrimi sonrasında yapılan 2014 Anayasası'na dayalı bir kurum olarak çalışmalarını yürütüyor.
Kaynak: AA