Trafik Sigortasındaki Yeni Uygulamadan Acenteler Tedirgin

Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şen: 'Uygulama acentelik mesleğine son vermeye muktedir bir uygulama olacaktır, acentelerin işlevini ortadan kaldırır. Vatandaş, en uygun primi portaldan bulup, sigorta şirketinin internet sitesinden poliçeleri alırsa acentelik mesleği biter' '(Ticari araçlardaki üst limit) Sigorta şirketleri hasar yapandan gereken primi alamadığı için hasar yapmayanın primini yükseltiyor. Hazine üst limiti kaldırırsa, hususi araçlar ile ticari araçlardan alınan prim sonuçta havuzda birikiyor. Havuza doğru prim akışı sağlanmaya başlarsa hususi araçlardan alınan primlerde de uygulama düzelmiş olur'

ELİF FERHAN YEŞİLYURT - Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şen, trafik sigortasındaki yeni uygulamanın acentelik mesleğine son vermeye muktedir olacağını ve acentelerin işlevini ortadan kaldıracağını savunarak, 'Vatandaş, en uygun primi portaldan bulup, sigorta şirketinin internet sitesinden poliçeleri alırsa acentelik mesleği biter.' dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in 'sigorta sektörüne ikinci şans' olarak ifade ettiği yeni uygulama ile vatandaşların Türkiye'deki bütün sigorta şirketlerinin uyguladığı fiyatları tek bir sistemde görebilmesi, buna göre en düşük fiyatı seçebilmesi ve şirketler arasındaki rekabetin artırılarak fiyat düşüşlerinin hızlandırılması hedefleniyor.

Trafik sigortasındaki son gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren Şen, sigorta şirketlerinin, trafik sigortasında hasar yapmayana uygun, hasar yapana ise daha yüksek prim uygulaması gerektiğini vurguladı.

Şen, trafik sigortalarındaki primlerin yüksekliğinin hususi araçlar ve ticari araçlar olarak iki grupta değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, hususi araçlar için fiyatların bir nebze olsa da son 2 ay içerisinde yaklaşık yüzde 10 düşüş gösterdiğini, bir miktar daha inebileceğini kaydetti.

Sorunun yaşandığı ticari araçlarda ise sigorta primlerinin aşağı inebilmesi için üst limitin kaldırılması gerektiğini ifade eden Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kamyonet ne kadar kaza yaparsa yapsın 2 bin liradan yukarı prim çıkmıyor. Sigorta şirketleri, hasar yapandan gereken primi alamadığı için hasar yapmayanın primini yükseltiyor. Hasar yapan ile yapmayanın primlerinin aynı olması adil değil. Hazine üst limiti kaldırırsa, sigorta şirketleri daha çok hasar yapana daha fazla prim hesaplayacak, hasar yapmayandan ise daha az prim alacak. Hususi araçlar ile ticari araçlardan alınan prim sonuçta havuzda birikiyor. Havuza doğru prim akışı sağlanmaya başlarsa hususi araçlardan alınan primlerde de uygulama düzelmiş olur. Sigorta şirketleri kendi internet siteleri üzerinden trafik sigorta fiyatlarını zaten yayımlamak zorunda. Yeni uygulamada ortak bir portal oluşturulması ve vatandaşın TC kimlik numarası ile plakasını girerek tüm şirketlerin ne fiyat vereceğini görmesinden bahsediliyor. İnternet kullanmasını bilen kişiler bu fiyatları elde edebilecek. Ama internet kullanmasını bilmeyen Anadolu'daki bir köylümüz bu sisteme girip de en uygun primi nasıl temin edecek?'

- 'Acentelik mesleği biter'

Doğan Şen, yeni uygulamanın acentelik mesleğine son vermeye muktedir olacağını ve acentelerin işlevinin ortadan kalkacağını ileri sürerek, 'Vatandaş en uygun primi portaldan bulup, sigorta şirketinin internet sitesinden poliçeleri alırsa acentelik mesleği biter.' diye konuştu.

Sigorta şirketlerinin rekabet açısından belki 10-50 lira indirim yapabileceğini, ancak bunun doğru prim tekniğiyle hesaplanmaması halinde sigorta şirketlerine otomatik olarak zarar şeklinde geri döneceğini ifade eden Şen, hasar frekansını aşağı düşürecek uygulamaların yürürlüğe girmesi, trafik cezalarının da ağırlaştırılması gerektiğini savundu.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, dün yaptığı açıklamada, yeni uygulamanın sektörü disipline edebileceğini belirterek, 'Bu bile arzuladığımız sonuçları getirmezse dünyanın bazı ülkelerinde var, biz de oturacağız, sektörün sağlığını ve vatandaşı da düşünerek düzenleme yapacağız. Sektörün bu fırsatı iyi değerlendirmesi lazım. Bizim en son tercih edeceğimiz konu oturup kendimizin üst limitler getirmemiz... Sektörün kendi kendini rekabetçi bir ortamda, söz konusu düzenleme yapılmadan önce öngördükleri çerçeveye gelmeleri lazım.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA