SGK Prim Alacaklarının Yapılandırılması Semineri

SGK Kurum Başkanı Bağlı: 'İstanbul'a 1 milyar 200 milyon lira para öderken, Şanlıurfa ile Batman ve Diyarbakır'a 1 milyar lira para ödemesi yapıyorduk. Birisinin buna 'Dur' demesi gerekiyordu. Bu paralar kimlere gidiyor? 15 Temmuz'da bu paraların kimlere gittiğini gördük' ' Eğer kamu kaynaklarını 2 haramzadeye peşkeş çekersek yapılandırma da yapsak prim de toplayamayız, topladığımız primler de bir yerlere gider. Sonra da emekli maaşları yeterli değil, sağlık hizmetleri yeterli değil, giderek muayenelerden fazla ücret almaya başlarız ve gün gelir SGK, 90'lı yılların SSK'sına döner'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kurum Başkanı Mehmet Selim Bağlı, 'Şanlıurfa'da bazı hastane ve tıp merkezlerinin kapatılmasına ilişkin, 'İstanbul'a 1 milyar 200 milyon lira para öderken, Şanlıurfa ile Batman ve Diyarbakır'a 1 milyar lira para ödemesi yapıyorduk. Birisinin buna 'Dur' demesi gerekiyordu. Bu paralar kimlere gidiyor? 15 Temmuz'da bu paraların kimlere gittiğini gördük.' dedi.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun çerçevesinde SGK İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda 'SGK Prim Alacaklarının Yapılandırılması Semineri' düzenlendi.

Bağlı, burada yaptığı konuşmada, kanun kapsamında 67.7 milyar lira ana para ve 40 milyar liraya yakın da gecikme zammı faiziyle birlikte 100 milyar lirayı aşan bir parayı yeniden yapılandırmaya tabi tuttuklarını söyledi.

Yapılandırma yaparken temel amaçlarının ödeme kabiliyetiyle imkanını kaybeden işverenler ve sigortalıların bu ödemeyi yapabilmeleri olduğunu aktaran Bağlı, ödeme yapılmadığında vatandaşın da mağdur olduğunu ve SGK'nın da alacaklarını zamanında tahsil edemediğini belirtti.

Bağlı, SGK'nın 'para basan' bir kurum olmadığını, parayı işverenlerden ve işçilerden aldığını, açığını da devletten tamamladığını anımsatarak, 'Yani SGK sizin kaynaklarınızla ayakta olan bir kurumdur. İstanbul'a 1 milyar 200 milyon lira para öderken, Şanlıurfa ile Batman ve Diyarbakır'a 1 milyar lira para ödemesi yapıyorduk. Birisinin buna dur demesi gerekiyordu. Bu paralar kimlere gidiyor? 15 Temmuz'da bu paraların kimlere gittiğini gördük.' diye konuştu.

Şanlıurfa'da bazı hastane ve tıp merkezlerinin kapatılmasıyla kentte sağlık alanında aksaklıklar yaşandığını bildiklerini aktaran Bağlı, şu değerlendirmede bulundu:

'(Hastaneyi kapatacağınıza ceza verin) diyebilirsiniz. Ceza da verdik ama hakimin biri 67 karar verdi bir gün içinde. Cezayı veriyorsun hakime götürüyor tedbir kararı aldırıyor. Sözleşmesini fesih ediyorum, 'Ben seninle çalışmayacağım' diyorsun, mahkemeye gidiyor tedbir kararı aldırıyor. Allah için bir tıp merkezinin aylık cirosu 1 trilyon olur mu? Bu paralar sizlerden alınan paralar. İşverenler ve işçilerden aldığımız paraları gelip burada bir haramzadeye vereceğim, o haramzade de o paranın bir kısmını gidip terör örgütlerine haraç olarak ödeyecek. Devlet Şanlıurfa'da KHK ile özel hastaneyi kamulaştırdı. Demek ciddi bir problem varmış. Şanlıurfa'da sağlık konusunda sıkıntılar var, yatak konusunda bir mağduriyet var. Bunu da ilgili bakanlıkla görüştük, inşallah gideriliyor. Öbür tarafta gidip polisi ve askeri şehit edeceksin gidip onlara haraç ödeyeceksin biz de kurum olarak size ödeme yapacağız. Bunu yaptığım zaman sizlere ihanet etmiş olurum. Bir şeyler yapmamız gerekiyor. Eğer kamu kaynaklarını 2 haramzadeye peşkeş çekersek yapılandırma da yapsak prim de toplayamayız topladığımız primler de bir yerlere gider. Sonra da emekli maaşları yeterli değil, sağlık hizmetleri yeterli değil, giderek muayenelerden fazla ücret almaya başlarız ve gün gelir SGK, 90'lı yılların SSK'sına döner. Bu kurumun sizlere hizmet edebilmesi için düzgün prim toplaması, yolsuzluk ve usulsüzlüğün bu kurumdan silinmesi lazım.'

Toplantıda, SGK Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, 6736 sayılı 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun' kapsamında katılımcılara bilgi verdi.

Toplantıya, SGK İl Müdürü İsmail Ünlü ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Kaynak: AA