Oyun terapisi çocukları depresyondan kurtarıyor

Oyun oynamanın çocukların ihtiyacı ve hakkı olduğunu belirten Psikolog Merve Demir, oyun terapisinin çocukları depresyondan kurtardığını söyledi.

Oyun terapisi çocukları depresyondan kurtarıyor
Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Çocuk-Ergen Psikoterapisti Uzman Klinik Psikolog Merve Demir, “Oyun, çocuk için doğal bir ihtiyaçtır. Oyunun, tarihin başlangıcından beri tüm kültürlerde olduğu bilinmektedir. Çocuğun hayatında neredeyse yemek ve uyku kadar önemli bir yere sahiptir. Oyun, çocuğun enerjisini boşaltmasına, duygularının farkına varmasına ve rahatlamasına yardımcı olur” dedi.

Oyunun, çocuğun kendini ifade etmek için kullandığı bir araç olduğunu kaydeden Demir, “Çocuklar duygularını ve sorunlarını ifade etmek için çoğunlukla kelimeleri kullanmazlar. Bunun yerine oyunu kullanırlar. Oyun çocuğun dilidir, oyuncaklar ise kelimeleridir. Çocuklar düşüncelerini ve duygularını; oyun yoluyla, sözcüklerle anlattıklarından daha iyi ifade ederler” diye konuştu.

Uzman Psikolog Merve Demir, “Oyun terapisi oldukça eski bir tarihe sahiptir. Günümüzde çocukların psikolojik sorunlarının çözümünde, oyun terapisi vazgeçilmez bir noktadadır. Ancak çoğu anne baba; çocuğunu oyun terapisine getirdiğinde, oyun terapisinin ne olduğunu ve terapiden ne beklemesi gerektiğini bilmemektedir. Oyun terapisi; çocuğun endişeleri ve sorunları hakkında bilgi edinmek, duygularını fark etmesi ve problemlerinin üstesinden gelme yolları bulmasında çocuğa yardımcı olmak için geliştirilmiş bir yöntemdir. Çocuklardaki pek çok psikolojik sorunun tedavisinde kullanılır. Oyun Terapisi, bu konuda tecrübeli ve eğitimli oyun terapistleri tarafından uygulanmalıdır. Bu terapide, çocuk ve terapist arasında özel bir ilişki oluşturulur. Çocuk, terapistiyle güvenli bir ilişki kurduktan sonra kendini açmaya başlar. Sorunlarını doğrudan konuşmak, çocuklar için zordur. Çünkü bu, çocukta kaygı yaratır. Terapistle oynadığı özel oyunlar, çocuktaki bu kaygının azalmasını sağlar. Böylece çocuk, sorununu ifade etmiş olur. Terapist çocuğu anlar ve kabul edici bir şekilde anladıklarını çocuğa yansıtır. Oyun Terapisinde, çocuğun oynadığı oyunda tekrar tekrar ortaya çıkan konular önemlidir. Çünkü çocuğun sorunu hakkında bilgi sağlar. Yani sözle ifade edemediği durumlar oyun yoluyla anlaşılır. Bunlar; korkular, saldırganlık, rekabet, kıskançlık, sarsıcı olaylar, ölüm, okul problemleri gibi konulardır. Oyunun konusu çocuğun karşılanmamış ihtiyaçları, istekleri ve üstesinden gelmeye çalıştığı sorunlarla ilgilidir. Oyun terapisi ile çocuk kendi duygu ve davranışlarını daha iyi anlar. Özgüveni ve problemlerle baş etme becerileri artar. Sosyal kuralları ve sınırları deneyerek öğrenir. Sosyal becerileri artar, arkadaşları ve ailesi ile olan ilişkileri düzelir. Duygularını ifade etmeyi öğrenir. Olayları başka insanların bakış açısından görebilmeyi öğrenir. Yaratıcı düşünme becerileri gelişir. Güvensizlik, kaygı ve depresyon gibi olumsuz duygularla başa çıkmaları kolaylaşır” ifadelerini kullandı.

Oyun terapisinin 2 yaştan itibaren 12 yaşa kadar uygulanabildiğini ifade eden Demir, “Ergen ve yetişkinlerle geliştirilen oyun terapisi uygulamaları da bulunmaktadır. Oyun terapisinin ne sıklıkta ve kaç seans süreceği, çocuğun problemine, terapiye uyumuna göre değişir” dedi.

Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Çocuk-Ergen Psikoterapisti Uzman Klinik Psikolog Merve Demir, oyun terapisinin etkili olduğu durumları şöyle sıraladı:

“Kaygılar, Korkular, Öfke Kontrolü, Özgüven sorunları, çekingenlik, Davranış bozuklukları, Boşanma sürecindeki problemler, aile içi sorunlar, Okul Fobisi, Kardeş Kıskançlığı, Sınır problemleri, dürtüsellik, Yakın kaybı, yas süreci, Sarsıcı yaşam olayları, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Uyum sorunları, Takıntılar, Depresyon, Diyabet gibi kronik hastalıklar yaşayan çocuklar”
Kaynak: İHA