Neşet Ertaş'ın Kavuşamadığı Sazı Kırşehir'de Sergileniyor

'Bozkırın tezenesi' olarak bilinen bozlak Ustası Neşet Ertaş’ın rahatsızlandığı dönemde siparişini verdiği ancak ölümü nedeniyle eline alamadığı sazına, sergilendiği Neşet Ertaş Gönül Sultanları Evi’nde ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürü Eraslan: 'Neşet Ertaş’ın siparişini verip kavuşamadığı sazına sahip çıkarak sergiliyoruz'.

ABDULLAH YILDIZ - 'Bozkırın tezenesi' olarak bilinen bozlak ustası Neşet Ertaş’ın rahatsızlandığı dönemde siparişini verdiği ancak ölümü nedeniyle kavuşamadığı sazı sergileniyor.

Yenice Mahallesi’ndeki Neşet Ertaş Gönül Sultanları Evi’nde sergilenen saza, ziyaretçiler büyük ilgi gösteriyor.

Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürü Yıldız Eraslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bozlak ustası Neşet Ertaş’ın ölümünün üzerinden 4 yıl geçtiğini anımsattı. Ertaş'ın adının yaşatılması için çaba sarf edildiğini belirten Eraslan, Kırşehir Valiliğine ait eski vali konağının Neşet Ertaş Gönül Sultanları Evi’ne dönüştürülerek 2012 yılında hizmete açıldığını kaydetti.

Burada Kırşehir ve Anadolu'nun kültürel değerlerinin sergilendiğini anlatan Eraslan, bir odasının da Neşet Ertaş’a tahsis edildiğini ve onun eserlerinin yaşatıldığını dile getirdi.

- 'Ne yazık ki bu sazı eline alıp çalma fırsatı bulamadı'

Eraslan, Neşet Ertaş’ın sürekli çalıştığı İstanbul'daki bir ustaya sipariş verip de kavuşamadığı sazının da burada yer aldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

'Kültür Evi'nde ozanlar, şairler ve tasavvuf büyüklerinin yanı sıra telli çalgılara da yer verildi. Geçmişten günümüze ne kadar telli çalgı varsa hepsinden birer örnek görme ve onların sesini duyma şansımız var. Bunlar arasında bir tanesi çok özel. Neşet Ertaş'ın rahatsızlandığı dönemlerde siparişini verdiği, konserlerde çalıp eline almak istediği ama kavuşamadığı sazını sergiliyoruz. Ne yazık ki bu sazı eline alıp çalma fırsatı bulamadı. Takdiri ilahi, nefesi yetmedi.'

Eraslan, 'Sazlarını yaptırdığı kendi ustası vardı. Ustasıyla bir fotoğrafı da burada var. Kendisi buraya hediye etti. Neşet Ertaş’ın siparişini verip kavuşamadığı sazına sahip çıkarak sergiliyoruz. ' dedi.
Kaynak: AA