Kosova Eğitim Bakanlığından 'Türkiye Haritası' Açıklaması

Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye'nin doğusunu Ermenistan, güneydoğusunu ise Kürdistan olarak gösteren haritaların basımı ve dağıtımı konusunda bakanlık tarafından hiçbir yetki verilmediğini bildirdi.

Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, hafta içinde Prizren şehrindeki bir okulda tespit edilen ve Türkiye'nin doğusunun Ermenistan, güneydoğusunun ise Kürdistan olarak belirtildiği haritaların basımı ve dağıtımı konusunda bakanlık tarafından hiçbir yetki verilmediğini açıkladı.

Özellikle Türkiye'de büyük tepkiye neden olan olayın ardından, Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Türkiye sınırlarının doğru bir şekilde gösterilmediği bu haritaların ne basımı ne de dağıtımı konusunda bakanlık tarafından hiçbir yetki verilmediği belirtilirken, 'Bizim tutumumuz, bu haritaların bulunduğu okullardan derhal kaldırılması yönündedir.' denildi.

Olayla ilgili yaşanan endişe ve memnuniyetsizlik nedeniyle üzüntü duyulduğu kaydedilen açıklamada, bakanlık olarak ilgili makamlardan konuya ilişkin gerekli yasal sürecin başlatılması ve eğitim müfettişliği yetkililerinden de bu tür her olayın denetlenmesi ve bakanlığa bildirilmesi talebinde bulunulduğu ifade edildi.

Bakanlık yetkililerince daha önce yapılan açıklamada, özellikle Kosova ve Türkiye kamuoyunda tepki çeken haritaların, sadece Prizren'deki Motrat Qirjazi İlköğretim Okulunda bulunduğu ve 2005 yılında 'art niyetli' bazı kuruluşlar tarafından okullara dağıtıldığı bildirilmişti.

Kaynak: AA