KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Biden ile görüştü

Cumhurbaşkanı Akıncı: 'Oldukça kapsamlı, yararlı bir görüşme yaptık. Amerika, en üst düzeyde ilgisini sürdürüyor'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Biden ile görüştü
Birleşmiş Milletler (BM) 71. Genel Kurulu çalışmaları dolayısıyla New York'ta bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, New York'taki temaslarına devam ediyor.

Akıncı, dün İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile görüşmesinin ardından bugün de ilk olarak BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'yi otelinde kabul etti.

Daha sonra Akıncı, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile BM binasında, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la de Biden'in kaldığı otelde görüştü.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Biden'la görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, karşılıklı çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

ABD'nin Kıbrıs Türk tarafının sürece yaptığı katkının da bilincinde olduğunu ve yarım saat olarak planlanan görüşmenin bir saati aştığını bildiren Akıncı, 'Oldukça kapsamlı, yararlı bir görüşme yaptık. Amerika, en üst düzeyde ilgisini sürdürüyor.' dedi.

- 2017'nin barındırdığı riskler

Akıncı, ABD'nin bu yıl sonuna kadar geçecek sürenin öneminin farkında olduğuna değindi.

ABD'de yeni bir seçim yapılacağını ve BM Genel Sekreterinin yıl sonunda değişeceğini hatırlatan Akıncı, herkesin 2017 yılının barındırdığı risklerin farkında olduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ile de görüştüğünü anımsatan Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

'O nedenle 2016 hedefinin ne kadar önemli olduğunun altını bir kez daha karşılıklı çizdik. Bu temaslardan son derece memnunuz. Önümüzdeki günlerde BM Genel Sekreteri'yle de yapacağımız görüşmelerde, New York toplantılarının önümüzdeki sürece önemli katkılar yapmasını umut ediyorum. New York'taki çalışmalarımızın bizleri hedefe taşıyacak bir merhale olmasını arzu ediyorum ve gelişmeler de bu doğrultuda devam ediyor.'

- Rum lider Anastasiadis'in BM'deki konuşması

Bir soru üzerine Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis'in BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmaya da değindi.

Akıncı, Anastasiadis'in Kıbrıs'la ilgili sözlerinde bazı olumluluklar yanında yanlış değerlendirmeler de bulunduğunu ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı dün ayrıca Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik'le de görüşmüştü. Akıncı, cumartesi günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la BM Genel Merkezi'ndeki makamında görüştükten sonra pazar günü Genel Sekreter Ban'ın ev sahipliğinde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile üçlü görüşmeye katılacak.

Kaynak: AA