Kayseri Ticaret Odası Yönetimi Banka Bölge Müdürleri İle Bir Araya Geldi

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ve yönetim kurulu üyeleri, Kayseri’de bulunan bankaların bölge müdürleri ile toplantıda buluştu. Başkan Hiçyılmaz, toplantıda yaptığı konuşmasında, bankacılık sektörünün içinde bulunduğu konuma vurgu yaptı ve reel sektörün faiz indirimi beklentisini dile getirdi.

Kayseri Ticaret Odası Yönetimi Banka Bölge Müdürleri İle Bir Araya Geldi
Bankacılık Sektörü ve İş Dünyasındaki Gelişmeler ile KTO Yeni Hizmet Binası Hakkında Bilgilendirme toplantısı öncesinde yeni hizmet binası inşaatında inceleme gezisi yapıldı. Gezide, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ve inşaat yetkilileri tarafından binaya ilişkin detaylı bilgiler paylaşıldı.

Gezi sonrasında Novotel’de gerçekleştirilen toplantıda; bankacılık sektörünün iş dünyasıyla ilişkileri ile KTO yeni hizmet binasının bankacılık sektörüne yapacağı katkılara ilişkin görüşmeler gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, “Kayseri Ticaret Odası olarak hepinize hoş geldiniz diyor ve saygı ile selamlıyorum. Kayseri Ticaret Odası olarak yaptırmakta olduğumuz hizmet binamızı birlikte gezdik. Hizmet binamızı gezerken bilgiler vermeye çalıştık” dedi.

Kayseri’nin ticaret denince akla gelen ilk şehir olduğunu vurgulayan Hiçyılmaz, “Ticari bakımdan Kayseri’nin, Türkiye’deki ağırlığı hatta dünyadaki ağırlığı herkes tarafından malum. Bu açıdan biz, yeni hizmet binamızın Kayseri ticaretini temsil edecek, Kayseri tüccarına yakışır şekilde olması için gayret gösterdik. Bu çerçevede yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde güzel bir proje çıktı ve inşaatımızda yaklaşık yüzde 90’lar seviyesine geldik. İnşaatımızın ihalesini kazanan ve bu güzel yapıyı Kayseri’ye kazandırma bakımından gayret gösteren firmamızın sahiplerinden Mustafa Aydın Bey’e de teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmasında bankacılık sektörü ile reel sektör arasındaki ilişkilere de değinen Başkan Hiçyılmaz, “Bankacılık sektörü 2001 krizi sonrasında asıl faaliyet alanı olan reel sektörü finanse etme kimliğine kavuşmuştur. Nitekim mevduatın krediye dönüşme oranı yüzde 120 olmuştur. Buna rağmen reel sektörün, özellikle sanayi ve hizmetler sektörünün krediye erişim kolaylığı hala üst düzeylere çıkamamıştır. Bunun ana sebepleri; faiz oranlarının yüksek olması ve teminat sorunudur” diye konuştu.

Faiz oranlarının dünyada sıfır noktasında gezindiğine vurgu yapan Başkan Hiçyılmaz, “Türkiye’de faiz oranı hala çok yüksektir. Biz reel sektör temsilcileri olarak elbette bunun büyük ölçüde enflasyon oranının yüzde 5’lere, hatta altına inmemesinin bir sonucu olduğunu biliyoruz. Ancak bankacılık sektörünün de faiz marjını yüksek tutarak, bu yapılanmaya dolaylı olarak destek verdiğini görmekteyiz. Nitekim, Türkiye ekonomisi 2009 yılında yüzde 4,6 küçülürken, bankacılık sektörünün karlılığı yüzde 6,7 oranında artmıştır” ifadelerini kullandı.

Hiçyılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hükümetimizin aldığı önlemlere, Merkez Bankası’nın destek vermesi ile politika faiz oranları Mart ayından bu yana 200 baz puan düşmüştür. Bankacılık sektörü, faiz oranındaki bu düşüşü konut kredilerine kısmen yansıtmış, ancak diğer sektörlere aynı şekilde yansıtmamıştır. Yani faiz oranları yüksek düzeylerde seyretmeye devam etmektedir. Uygulanan diğer bir diğer karar ise mevduat zorunlu karşılık oranının aşağıya çekilmesidir. Bu karar, hem bankaların fon kaynak maliyetini düşürücü hem de yeni para kaynaklarını bulma bakımından bankaların işini kolaylaştırıcı bir düzenlemedir. Merkez Bankası’nın bu iki kararı sonrasında kredi hacminde artış beklemekteyiz. Diğer yandan bankaların kredi plasmanında teminat olarak kabul etmediği taşınır değerlerin teminat olarak kabul edilmesi kararı alınmıştır. Biz, bankaların bu karara uygun hareket etmesini bekliyoruz.”

Başkan Hiçyılmaz konuşmasında, “Reel sektör olarak bizler, banka bilançolarının aktifine de pasifine de katkı sunmaktayız. Bankalara yatırdığımız mevduat ile fon sağlamaktayız, aldığımız kredilerle de aktifine katkı vermekteyiz. Ayrıca, ödediğimiz faizlerle bankaların karlılığını artırmaktayız. Yani biz, bankalar için çok değerliyiz. Bu ilişkimizin karşılıklı sürmesi ve uygun koşullarda kredi taleplerimize karşılık verilmesi, hem beklentimiz hem de en tabii hakkımızdır” ifadelerini kullandı.

Başkan Hiçyılmaz’ın konuşmasının ardından, banka bölge müdürleri ve yetkilileri söz alarak sektörde yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi paylaştı. Toplantının sonunda Başkan Hiçyılmaz, katılımcılara teşekkür etti ve bu tür toplantıların devam etmesini arzuladıklarını kaydetti.

Kaynak: İHA