İstanbul'daki PDY Davası

Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 3'ü tutuklu 143 polisin yargılandığı 'casusluk ve yasa dışı dinleme' davasının beşinci duruşması başladı Duruşmada iddianamenin özeti okunuyor.

Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 3'ü tutuklu 143 polisin yargılandığı Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) 'casusluk ve yasa dışı dinleme' davasının beşinci duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, eski emniyet müdürleri Erol Demirhan ve Hayati Başdağ ile başka suçtan tutuklu 3 emniyet görevlisi katıldı. Tutuksuz bazı sanıkların da geldiği duruşmada, müştekilerden Müge Anlı ile Ahmet Çetin'in avukatları da hazır bulundu.

Duruşmada, iddianamenin özeti okunuyor.

- Davanın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Okan Özsoy'un yürüttüğü Paralel Devlet Yapılanması'nın ''casusluk ve yasa dışı dinleme'' soruşturması kapsamında ilk operasyon, 22 Temmuz 2014'te gerçekleştirilmişti.

Gözaltına alınan, aralarında Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da bulunduğu 18 şüpheli tutuklandı, bazıları ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Soruşturma kapsamında, ikinci operasyon Kasım 2014'te Tekirdağ ve Edirne istihbarat şube müdürlüklerindeki yasa dışı dinlemelerle ilgili yapıldı. Operasyon çerçevesinde gözaltına alınan, aralarında eski istihbarat şube müdürlerinin de bulunduğu 5 kişi daha tutuklandı.

Savcı Özsoy'un, 26 Ekim 2015'te tamamladığı soruşturmaya ilişkin aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da yer aldığı 143 polis hakkında hazırladığı 721 sayfalık iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Özsoy, aralarında PDY'nin örgüt lideri Fetullah Gülen ile örgütün yöneticisi olduğu iddia edilen bazı sivillerin de bulunduğu 31 şüpheli hakkındaki dosyayı ayırarak, PDY'nin ana soruşturmasının yapıldığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 6 Kasım'da kabulüne karar verdiği iddianamede, 57 kişi mağdur, 209 kişi de müşteki olarak yer aldı. İddianamede, eski emniyet müdürleri Erol Demirhan ve Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu tüm sanıkların ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

Sanık Yılmazer hakkında ayrıca ''silahlı örgüt kurmak veya yönetmek veya üye olmak, siyasal veya askeri casusluk, resmi belgede sahtecilik, iftira, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve verileri yok etmek' suçlarından bin 924 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, Erol Demirhan için de aynı suçlardan 5 bin 735 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, diğer 141 sanığın 'resmi belgede sahtecilik, iftira, görevi kötüye kullanma, haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi ve verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme' gibi suçlardan 35 yıldan 878 yıla kadar ayrı ayrı hapisle cezalandırılması talep edildi.
Kaynak: AA