İngiltere'nin AB'den Ayrılma Kararı

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson: (İngiltere'nin AB'den çıkma sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin devreye alınasına ilişkin) 'Hükümet, 50. madde mektubu üzerinde çalışıyor. Mektup muhtemelen önümüzdeki yılın ilk döneminde hazır olacak'

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ülkesinin AB'den çıkış (Brexit) sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin önümüzdeki yıl devreye alınmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Johnson, Brexit'e ilişkin İngiliz basınına açıklamalarda bulundu.

İngiltere'nin AB'den çıkış sürecini başlatacak 50. maddenin ne zaman devreye alınacağını hükümetin halen müzakere ettiğini belirten Johnson, 'Hükümet, 50. madde mektubu üzerinde çalışıyor. Mektup muhtemelen önümüzdeki yılın ilk döneminde hazır olacak. Avrupalı dostlarımız ve ortaklarımızla, 50. maddenin önümüzdeki yılın başlarında devreye alınacağı beklentisiyle görüşüyoruz.' dedi.

İngiltere'nin AB'deki ortaklarına vereceği en açık mesajın, 'Avrupa'dan çıkmıyoruz' olduğunu dile getiren Johnson, 'AB antlaşmalarından çıkıyor olsak bile, mümkün olan en yakın ticari ilişkiye sahip olmak istiyoruz. Bunu başarmak onların da çıkarına. Bizimle iyi bir serbest ticaret anlaşması yapmak onların çıkarına ve bence bu gerçekleşecek.' diye konuştu.

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si AB'den çıkış yönünde oy kullanmıştı.

Ülkenin AB'den resmi çıkış müzakereleri, Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesi yürürlüğe konmadan başlayamıyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda, 50. maddeyi 2017'ye kadar devreye sokmayacağını dile getiriyor.

Kaynak: AA