Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Arapgir'de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya’nın Arapgir ilçesinde çeşitli temaslarda bulundu.

Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Arapgir'de
Beraberinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Vali Mustafa Toprak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile birlikte Arapgir ilçesine giden Bakan Tüfenkci ilk olarak esnaf ziyaretinde bulundu. Çarşıda beraberindekilerle birlikte esnafları gezen Bakan Tüfenkci, sorun ve sıkıntıları dinledi vatandaşlarla sohbet etti.

Daha sonra Arapgir Kaymakamlığı’na geçen Bakan Tüfenkci, burada kaymakam vekili Selçuk Yosunkaya’dan ilçe hakkında detaylı bilgiler aldı. Kaymakam Vekili Yosunkaya’nın brifinginin ardından söz alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Arapgir ilçesine çok önemli yatırımlar yapıldığını ifade ederek başta ulaşım olmak üzere birçok alanda önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

İlçeye yeni bir hastane yapılması konusun da taleplerini Sağlık Bakanlığı’na ilettiklerini kaydeden Çalık, vatandaşların kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür ederek en iyi hizmetleri halkla buluşturacaklarını ifade etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise Arapgir’in kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve içerisinde barındırdığı kültürle de önemli bir ilçe olduğunu ifade ederek, “Arapgir’in bulunduğu konum itibariyle Fırat Havza’sının önemli ilçelerinden birisi ve kalkınmada Fırat Havzasıyla birlikte düşünebileceğimiz ilçelerden birisi” dedi.

Tarihi mekanların restore edilmesi ve kültürümüze kazandırılması ile Arapgir’in kültür destinasyonlarından birisi olacak ilçelerin başında geldiğini belirten Tüfenkci, “Bu noktada özellikle Malatya Hekimhan buradan Kuzey’e doğru ulaşım aksı içerisinde olması, çevre yolunun 16 kilometrelik kısmının kuzey güney yolu aksında bitirilmesi bunun 7 kilometrelik kısmının hizmete açılması, bunun da devamında esas önemli olan Arapgir’den Yazıhan Malatya’ya uzanacak 99 kilometrelik yolun 54 kilometrelik kısmı yatırım programında yer almamakta. Bizim için en önemli husus 2017 yatırım programına bu 54 kilometrenin de alınması, projesi zaten biten bir çalışma, ondan sonra da ihalesinin yaptırılması. Özellikle bu yolun açılması Malatya Arapgir ve Arapgir’den daha Kuzey’e gidecek ulaşım aksı açısından önemli bir kazanım olacak diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kozluk Vadisi Milli Park olacak”

Kozluk Vadisi Projesi’nin Milli Parklar kapsamına alınarak değerlendirilmesi noktasında bir çalışmanın da olduğunu dile getiren Tüfenkci, “Bu çalışmayı nihayetlendirdik ve inşallah Milli Parklar içerisinde projesi bitmek üzere. Burada Milli Park olarak ilan edilecek” dedi.

Arapgir’in yurt problemi

Arapgir ilçesinin önemli sorunlarından birisinin öğrenciler için yurt problemi olduğunu ifade eden Tüfenkci, “Burada tabi geçen sene FETÖ’den alınan ve KYK’ya yurt olma konusunda teklif ettiğimiz ama KYK’nın kabul etmediği bir yurt var. Bunun tekrardan Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde değerlendirilebilir mi, bunun çalışmasını bitirmek üzereyiz, inşallah oradan umutluyuz” dedi.

İlçede bulunan Metin Emiroğlu Konağı’nın müzeye çevrilmesi noktasında son aşamaya gelindiğini kaydeden Tüfenkci, Söğütlü Çay Projesinde ise Devlet Su İşleri’nin olumsuz görüşüne rağmen bu sorunun bir şekilde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Tüfenkci, “Ya zemini kaydırarak çözmemiz lazım ya da yeni tekniklerle çözmemiz lazım. Çünkü o proje Arapgir için önemli bir proje” diyerek projenin takipçisi olacaklarını kaydetti.

Demirciler Çarşısı’nın Restarosyonu

İlçede yer alan Demirciler Çarşısı’nın restorasyonu konusunda da ilerleme kaydettiklerini belirten Tüfenkci, “Biraz önce ifade ettiğimiz gibi Arapgir’in kültür merkezi olması noktasında bu tarihi binaların restorasyonu çok önemli. Çarşı ile beraber restorasyonu gerçekleştirdiğimizde hem oradaki küçük esnafımızın durumunu iyileştirmiş oluruz hem de Arapgir dışında gelen misafirlerimizin rahatlıkla gezebileceği mekanları oluşturmuş oluruz” şeklinde konuştu.

Arapgir’in önemli sorunlarından birisinin de meralar ve hayvancılığın desteklenmesi olduğunu kaydeden Tüfenkci, “Özellikle Tarım Bakanlığımızın yeni teşvikleri ile beraber aile bireylerine hayvan teşviki noktasında 20 başa kadar indirmesi özellikle bu yörelerimizdeki insanlarımız için önemlidir diye düşünüyorum. Yine Malatya’nın cazibe merkezi olması ile beraber desteklenecek sektörlerden birisinin küçükbaş hayvancılık olduğunu düşünüyorum. Bunun desteklenmesi gerekir” diye konuştu.

İlçede yapımı devam eden yüzme havuzu inşaatının da yüzde 30’unun tamamlandığını belirten Tüfenkci, “Bu da Arapgir için önemli projelerden birisi. Zannedersem kısa zamanda tamamlanacak ve Arapgir’deki gençlerin hizmetine sunulacak. Buradaki üniversitenin sosyalleşme ihtiyacı var ve burada yetişecek sporcuların da Malatya’yı yüzme dalında bir yere getirmek için gayretleri olacak” diye konuştu.

Kaynak: İHA