Fas'ın Afrika Birliği'ne Dönme Kararı

Fas, otuz yılı aşkın bir ayrılıktan sonra yeniden Afrika Birliği üyeliğine başvurdu.

Fas Krallığı, 1984 yılında ayrıldığı Afrika Birliği'ne yeniden üye olmak için resmi başvuruda bulundu.

Afrika Birliği'nden yapılan açıklamada, Fas Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma'ya üyelik dilekçesini teslim ettiği belirtildi.

Açıklamada, Dlamini-Zuma'nın üye ülkelerin başvurudan haberdar edileceği ve başvuru sonucunun Fas Kralı 6. Muhammed'e bildirileceği ifadesine yer verildi.

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına ilhakının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında gerginlik başlamıştı. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürmüştü. Polisario Örgütü'nün 'Batı Sahra Cumhuriyeti' olarak Afrika Birliği'ne üye olmasından sonra 1984 yılında birlikten çekilme kararı alan Fas 21 Temmuz'da, 32 yıl aradan sonra Afrika Birliği üyeliğine tekrar döneceğini açıklamıştı.

Birlik üyesi 28 ülke de 'Batı Sahra Cumhuriyeti'nin birlikteki üyeliğinin askıya alınmasını isterken, Fas'ın birliğe dönüş için şart koşması, bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Afrika Birliği, 9 Temmuz 2002'de, 32 bağımsız ülkenin bir araya gelmesiyle 1963'te kurulan Afrika Birliği Örgütü'nün yerini aldı. Fas hariç 54 Afrika ülkesinin üye olduğu birlik, kıtanın entegrasyonu için çalışmalarda bulunuyor.
Kaynak: AA