Cammu Keşmir'deki Şiddet Olayları

Güvenlik güçlerinin protestoculara açtığı ateşte 1 kişi hayatını kaybetti.

Hindistan'ın Cammu Keşmir Bölgesi'nde, güvenlik güçlerinin bağımsızlık yanlısı göstericilere açtığı ateş sonucu 1 kişi öldü.

Adının açıklanmasını istemeyen bir polis memuru, güvenlik güçlerinin Sopore Bölgesi'nden geçen askeri konvoya taş atan göstericilere gerçek mermilerle karşılık verdiğini söyledi.

Polis, açılan ateşte 22 yaşındaki bir protestocunun yaşamını yitirdiğini, birçok kişinin ise yaralandığını belirtti.

Sopore Bölgesi'nde yaşayanlar ise hayatını kaybeden gencin, bahçesinde çalıştığı sırada araçtan açılan ateş sonucu öldüğünü ifade etti.

Diğer yandan, Cammu Keşmir'in 3 farklı bölgesinde güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda da en az 30 kişinin yaralandığı belirtildi.

Cammu Keşmir'de güvenlik güçleriyle bağımsızlık yanlısı gruplardan Hizbul Mücahidin üyeleri arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Wani'nin öldürülmesiyle on binlerce kişi sokaklara çıkmıştı. Bölgede 2 ayı aşkın süredir devam eden ve Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullandığı gösterilerde en az 90 Keşmirli hayatını kaybetti, 3 binden fazla sivil de yaralandı.

Hindistan ve Pakistan arasında, İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında yaşamını yitirdi.

Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan beri bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.
Kaynak: AA