Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdür Yardımcısı Nurdan Özkan, 31 Ekime kadar vatandaşların alacakların yapılandırılması için başvuruda bulunması gerektiğini bildirdi.

SGK İl Müdür Yardımcısı Özkan, düzenlediği basın toplantısında, SGK alacakları olmak üzere devletin bazı alacaklarını yeniden yapılandırılacağını söyledi.

2016 yılı Haziran ayı ve daha önceki aylara ilişkin SGK alacakları ve bunların gecikme cezaları yapılandırma kapsamına girdiğini ifade eden Özkan, 'Gecikme cezaları affedilecek, bunun yerine TÜİK verilerine göre hesaplanan enflasyon farkı, borç aslına eklenerek tahsil edilecektir. Yapılandırma kapsamında, idari para cezaların da gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50'si silinecektir. Yapılandırma kapsamında, SGK'ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacaktır. SGK'ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabileceklerdir. 36 aya varan taksitlendirme ile borç ödenebilecektir.' diye konuştu.

Yapılandırma Genel Sağlık Sigorta Borçlarını (GSS) da kapsayacağını anlatan Özkan, şöyle konuştu:

'2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenebilecektir. Kanun kapsamında borcunu yeniden yapılandıran ve borcu yoktur yazısı alan esnaf ve işveren, bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinden kurtulacak ve teşviklerden yararlanabilecek. Kanun bir çok imkan sağlamaktır. Bu imkanlardan faydalanmak isteyenler başvuru yapmak zorundadır.'

Kaynak: AA