Ayvalık'ta Sezonun İlk Zeytinyağı Sıkıldı

Balıkesir Vali Yazıcı: 'En kaliteli zeytinyağının Ayvalık'ta bulunduğunu, dünyadaki en kaliteli zeytinyağının burada olduğunu tanıtmaya devam edeceğiz'.

Türkiye'nin önemli zeytinyağı üretim merkezlerinden Ayvalık'ta, sezonun ilk zeytinyağı sıkıldı.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde erken hasat zeytinlerin sıkılmasından elde edilen zeytinyağlarının tadımı yapıldı. Zeytinyağları, raflarda yerini almaya başladı.

Ayvalık'taki bir tesiste, 2016-2017 sezonunun ilk zeytinyağının sıkılması nedeniyle tören düzenlendi.

Vali Ersin Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, en kaliteli zeytinyağlarının Ayvalık'ta üretildiğini vurgulayarak, erken hasadı başlatmak için burada olduklarını belirtti.

Bu güzelliği ilk kez yaşadığını ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

'Zeytinle tanışıklığımız çocukluktan başlıyor ama zeytin, zeytinyağı nasıl üretiliyor ilk defa görüyorum. Erken hasadı yapılmış ve erken üretilmiş zeytinyağının tadımını ilk kez yapıyorum. Biraz bildiğim tattan farklı. Normal zeytinyağından biraz daha acımtırak geldi. Tadı biraz daha değişik. Ama çok güzel, farklı bir tat. En kaliteli zeytinyağının Ayvalık'ta bulunduğunu, dünyadaki en kaliteli zeytinyağının burada olduğunu tanıtmaya devam edeceğiz.'

- 'İlk hasat ilk damla, zeytinyağının bereketi Ayvalık'ta'

Ayvalık'ta kurulu tesisin sahibi Ahmet Sucu da yaklaşık 8 kilo zeytinden 1 litre erken hasat zeytinyağı elde edildiğini belirtti. Sucu, 'Bereketi tarladan topladık ve burada yağa dönüştürdük. İnşallah bütün zeytin müstahsili için, zeytin üreticisi için hayırlı bir sene olur, hayırlı bir başlangıç olur. Sloganımız da belli; 'İlk hasat ilk damla, zeytinyağının bereketi Ayvalık'ta'. Çünkü her sene Ayvalık olarak ilk hasadı, erken hasadı çıkaran bir bölgedeyiz. İnşallah bu sene bir hayırla başlayacağız.' ifadelerini kullandı.

Erken hasat zeytinyağı sıkımına bazı çevrelerin karşı çıktığına işaret eden Sucu, şöyle devam etti:

'Bazı çevreler 'Bu kadar erken zeytin mi yapılır, yağ mı yapılır?' diyor. Sonuçta biz artık bu işi profesyonel yapıyoruz. Eskiden olduğu gibi sırıkla, sopayla ağacı dövmüyoruz, dallarını kırmıyoruz. Biz sarsar makinalarla ve elle topluyoruz. Elle topladığımız için de ne bir filiz kırılması, ne bir dal kırılması var. Çok eskiden bu yapılırken sırıklarla dövülürken ağaçlarda filiz kırılıyordu. Bizim yaptığımız bir lezzet arayışı, tüketicimizin beğendiği, istediği bir lezzet var sert, daha rayihalı, daha yüksek kokulu bir zeytinyağı ve onu da biz ağacımıza zarar vermeden yapıyoruz. Ne kadar erken toplarsak, ağacın üstündeki meyveyi ne kadar erken alırsak ağaç bir dahaki seneye o kadar erken hazırlanır.'

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Cavlı da 2016-2017 sezonunun ilk zeytin hasadını ve sıkımını Özgün Fabrikasında gerçekleştirdiklerini belirterek, 'Çok başarılı bir deneme oldu. Randımanı iyi geldi.' dedi.

Vali Yazıcı, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ve beraberindekiler, tesisin sahibi Ahmet Sucu'dan zeytinyağı hakkında bilgi aldı.

Kaynak: AA