15 Temmuz Kahramanları Yaşadıklarını Anlattı

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen "Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar" projesi kapsamında 15 Temmuz gecesinin kahramanları Sivas’ta darbe girişimi gecesi yaşadıklarını anlattı.

15 Temmuz Kahramanları Yaşadıklarını Anlattı
15 Temmuz’da Fetullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişiminde sokağa çıkan ve darbe girişimini püskürten kahramanlar Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen "Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar" projesi kapsamında vatandaşlarla buluşuyor. Ankara’da Etimesgut Zırhlı Birlikler Komutanlığı’na sızıp 45 tankı çıkarmaya çalışan FETÖ’cü askerleri gözaltına alan ve tankların dışarıya çıkarılmasını engellemek için askerlere tankları bozması emrini veren Binbaşı Barış Dedebağı, Şehitler Köprüsü’nde, darbeci tankların önüne çıkan askerlere tek başına direnen ve bacağından vurulan Safiye Bayat, beş dakikada tank kullanmayı öğrenip tankı güvenli yere götüren Mehmet Köse ve Akıncı Üssü’nün elektriklerini beylik tabancasıyla kesen Emniyet Müdürü Lütfi Çiçek Sivas’ta vatandaşlarla buluştu.

Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra Kur-an’ı Kerim tilaveti okundu. Katılımcılara darbe gecesi yaşananların anlatıldığı görüntüler izletildi.

Darbe gecesinin en önemli kahramanlarından biri olan Binbaşı Barış Dedebağı o gün Etimesgut Zırhlı Birlikler Komutanlığı’nda yaşadıklarını anlatarak, "FETÖ’cüler diyorlar ki ’kamera nereden çıktı’. Biz gittiğimizde o kamerayı FETÖ’cüler getirttirmiş. Güya tarih yazıyorlar ya savcılığa teslim ettiğimiz orijinal görüntülerde var. Yaklaşık bir kaç saat onların kendi çekimleri var. Biz onların çekimlerinin üzerine devam ettik. Allah onların oyunlarını tersine çevirdi. Tümen Foto Film Merkezi’nden getirmişler. Biz orada yapılan faaliyetleri adli olayları onların kendi hazır bulundurduğu kameranın üzerine belgelemeye başladık "dedi.

Kendinin generali dövmesinden dolayı eleştirildiğini söyleyen Dedebağı, "Karşımdaki benim düşman askeri olsaydı vurmazdım. Karşımdaki PKK’lı olsaydı vurmazdım. Çünkü hainliği önceden bellidir. Ama iki günce önce hatta o gün mesai içerisinde karşısında esas duruşta durduğum benim karşımda esas duruşta duran teğmenlerim benim girdiğim mevziye 172 tane değişik çaplarda boş kovan atarlarsa benim o kadar sinirle kendimi kaybedip bir tane kafasına vurmam da çok da bir beis yok" diye konuştu.

Şehitler Köprüsü’nde, darbeci tankların önüne çıkan askerlere tek başına direnen ve bacağından vurulan Safiye Bayat ise,"Her şeyimi hazırladım çıktım. Asker müsveddeleri ile önce konuşmak istedim. Dedim ’Bu Boğaziçi Köprüsü’nü neden kapattınız?’ Bana gelmeden önce ’Gelme vururuz’ dediler. Bende onları duymamazlıktan gelerek ilerledim. Tanktan üzerime tehdit ateşi açtılar. O ateşlerle köprü titredi. Neden köprüyü kapatıyorsunuz bu yanlış dedim. Çok yüksek sesle beni sindirmeye, korkutmaya çalıştılar. Onlar beni korkutmaya çalışırsa ben bu milletin suyunu içmiş, yemeğini yemiş ferdi olarak korkacak mıyım onlardan? Sizden korkmuyorum dedim. Korkutmaya, tacize devam ettiler. Çekti beni yanağımın üzerinden ateş açtı" diye konuştu.

Beş dakikada tank kullanmayı öğrenip tankı güvenli yere götüren Mehmet Köse de, "Ben Büyükşehir Belediyesi yol ve bakımda çalıştığım için kamyonlarla yolları kapatmak görevi bize düştü. Allah’a şükür başarılı bir şekilde yürüttük. Kardeşlerimizin teslim aldığı tankın yolda kaldığı ve yolun açılması gerektiği söylenildi. Vinç gönderildi. Biz gittik gelen vinç 30 tonluk, tank ise sonradan öğrendim 58 ton. 58 tonluk tankı vinçle kaldıramayacağımızı söyledik. Bir tane daha vinç çağırdık. Çekecektik olmaz dedik. Girdim içinde normal araba dedim yürüteceğiz başka çaresi yok. Girdik içine Allah’ın izniyle cenabı Allah bize nasip etti. Bu milletin canını, dişine takarak bu vatanı için yapmış olduğu görev karşısında benim yapmış olduğu az da olsa ben üstüme düşen görevi yaptım. 5 dakikada çalıştırdık. Sürdük. Onu güvenlik bir yere çektik. ZPT vardı onu çektik. 9 tane İETT’ye teslim ettik" ifadelerini kullandı.

Programa Sivas Valisi Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Olimpiyat Şampiyonu Milli Güreşçi Taha Akgül ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İHA