Türkmenistan, Lojistik Merkez Olma Yolunda

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un vizyonu ile Orta Asya’nın lojistik merkezi olma yolunda devasa projelere imza atan Türkmenistan’ı parlak bir geleceğin beklediğini söyledi. Avcı, hem “Atavatan” Türkmenistan’ın başarısı hem de Türk müteahhitlerinin bu başarıdaki rolünün gurur verici olduğunu belirtti.

Türkmenistan, Lojistik Merkez Olma Yolunda
Türk müteahhitlik şirketi tarafından 2 milyar 250 milyon dolarlık yatırımla inşa edilen ve geçtiğimiz günlerde dünyanın dört bir yanından gelen davetlilerin katıldığı “Aşkabat Uluslararası Havalimanı”nın açılış töreninde ülkemizi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın temsil ettiğini aktaran Avcı, “Sayın Bakanımıza, Müsteşar Yardımcımız Sayın Orhan Birdal ile Aşkabat Büyükelçimiz Mustafa Kapucu da eşlik ettiler. Hem Orta Asya’nın göz bebeği Türkmenistan hem de Türk müteahhitlik sektörü adına çok önemli bir gündü” dedi.

“Etkileyici bir proje”

Türkmen kültürünün önemli simgeleri arasında yer alan şahinden esinlenilerek farklı bir konseptle inşa edilen Aşkabat Uluslararası Havalimanı’nın, ileri teknolojik donanımı ve modern havaalanı işletmeciliğiyle de dikkat çektiğini vurgulayan Avcı, “Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, 2016 yılını ‘Mirasa Saygı Yılı’ ilan etmişti. Bu havalimanı da hem Türkmen şahini teması ile ülkenin kültürünü yaşatması hem de modernizmin gereksinimlerini bir arada sunması açısından çok etkileyici bir proje” ifadelerini kullandı.

Açılış dolayısıyla Aşkabat’a özel sefer düzenleyen Türk Hava Yolları’na ait uçağın, alana ilk iniş yapan uçaklardan biri olduğunun da altını çizen Halil Avcı, Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un yolcuları bizzat uçağın kapısında kabul ederek, onlarla sohbet ettiğini vurguladı.

“Tarihi ipek yolu yeniden canlanıyor”

DEİK Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi Başkanı Halil Avcı, Orta Asya’da bir kavşak noktası olan Türkmenistan’ın, eski İpek Yolu’nun de merkezi konumunda olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

Türkmenistan, Devlet Başkanı Berdimuhammedov’un da vizyonuyla eski İpek Yolu’nu canlandırmanın peşinde. Türkmenistan, Orta Asya’nın lojistik merkezi olma yolunda hızlı adımlar atıyor. Demiryolları bağlantıları ile İpek Yolu’nu canlandırmaya çalışıyor. Yılda 17 milyon yolcuya hizmet verecek uluslararası bir havaalanı yaptı. Hazar’da, Türkmenbaşı’nda devasa bir liman yapıyor. Bakü Türkmenistan arasına ilave Ro-Ro gemileri konuldu. Ülke, kuzeyden güneye demiryolu hattıyla bağlanıyor. Demiryolu ağı Kazakistan, Türkmenistan, İran ve oradan da Basra körfezine ulaşıyor. Diğer taraftan Türkmenistan, yeni demiryolu ağı ile Çin’i, Azerbaycan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak.”

“Orta Asya’nın lojistik merkezi olma yolunda”

Eski İpek Yolu’nu yeniden canlandıran Türkmenistan’ın Orta Asya’nın lojistik merkezi olma yolunda hızlı adımlar attığını kaydeden Avcı, ”Türkmenistan bizim ata yurdumuz. Dilimiz bir, kültürümüz bir. Son yıllarda yaşadığı hızlı gelişme, bizleri ayrıca mutlu ediyor. Türkmenistan’ın devasa projelerde Türk müteahhitlerini tercih etmesi ise bizim açımızdan gurur verici. Bu, hem Türkmenistan’ın müteahhitlerimize duyduğu güvenin hem de müteahhitlerimizin işlerini en iyi şekilde yaptığının bir göstergesi. Başarılı projelerle göğsümüzü kabartan meslektaşlarımızla gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Halil Avcı, yine Türk müteahhitlerinin yaptığı devasa bir proje olan Türkmenbaşı Limanı’nın da gelecek yıl açılacağını kaydetti.

Kaynak: İHA