Rus Gazeteciler, ATSO Başkanı Çetin'i Ziyaret Etti

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Rusya ile yaşanan sıkıntılı dönemde işadamları olarak ekonomik ilişkilerden çok sosyal, kültürel ve siyasi ilişkilerin bozulmasına üzüldüklerini bildirdi.

ATSO'nun davetiyle Rusya'dan Antalya'ya gelen gazeteciler, ATSO Başkanı Çetin'i ziyaret etti.

Rus gazetecilerle Türkiye-Rusya arasındaki turizm ve ticari ilişkiler konusunda sohbet eden Başkan Çetin, burada yaptığı açıklamada, Antalya'nın yaklaşık 20 yıldır Rus halkı ile çok özel bağlara sahip olduğunu söyledi.

Yaklaşık 15 bin Rus'un Antalya ve Bodrum'da ev aldığını dile getiren Çetin, Türkiye'nin Rusya'dan ithalatının son 16 yılda 10 kat artarak 20 milyar dolar olduğunu ifade etti.

İhracatında 1,5 milyar dolardan 7 milyar dolara yükseldiğini anlatan Çetin, ekonomik ilişkilerin daha çok inşaat projelerinde ve turizmde geliştiğini vurguladı.

Antalya turizminde 2014 yılında Rusya'nın yüzde 30 paya sahip olarak Almanya'yı geçtiğine dikkati çeken Çetin, 2015 yaz aylarında Rusya'daki ekonomik zorluklarla yükseliş tablosunun bozulduğunu arkasından da talihsiz uçak olayıyla ilişkilerin sekteye uğradığını kaydetti.

İki ülkenin ilişkilerinin bozulmamasını istediklerini ifade eden ATSO Başkanı Çetin, şöyle dedi:

'8 aylık soğuk dönem yaşandı. Bu dönemde Türkiye'de gerek resmi gerekse halkın içinde Rus halkına karşı olumsuz hiçbir duygu olmadı. Hep sorunun geçici olacağına inandık. İşadamları olarak ekonomik ilişkilerden çok sosyal, kültürel ve siyasi ilişkilerin bozulmasına üzüldük. Çünkü barış ve dostluk paradan önemlidir.'

Siyasi sorunlara rağmen Türkiye'nin Rusya'dan doğalgaz almaya devam ettiğine işaret eden Çetin, İçel-Akkuyu Nükleer santral projesinin de durdurulmadığını ifade etti.

Çetin, Türkiye ile Rusya arasındaki sıkıntılı süreçten Antalya'daki üretici ile Rusya'daki tüketicinin de zarar gördüğünü dile getirdi.

Çetin, 'Bu olumsuz dönem geride bıraktık. 15 Temmuz darbe girişiminde Rusya'nın desteğini büyük bir takdir ve memnuniyetle karşıladık. Böylece dostluk bağlarımız eskisinden daha güçlü hale geldi. Suriye'de de Rusya ile işbirilğinin ne kadar yararlı olduğunu gördük.' diye konuştu.

Türkiye ve Rusya ekonomilerinin tamamlayıcı ekonomiler olduğunun altını çizen Çetin, 'Bu nedenle aramızda ticaret serbest olmalı ve ortak yatırımlara önem vermeliyiz. Ticaret ve sanayi odaları arasında karşılıklı ziyaretlerin yoğunlaşması, ortak fuarlar yapılması gereklidir. Antalya'da 504 Rus ortaklı şirket faaliyetini sürdürmektedir. İki ülkenin ortak yatırım fonu kurulması konuşuluyor. Türk-Rus ticaret odası kurumlarını kurmalıyız.' diye konuştu.

Rusya Federasyonu Basın Heyeti Başkanı ITAR-TASS Genel Müdür Danışmanı Boris Kipkeev ise, Rus vatandaşlarının Antalya’yı kendi evleri gibi gördüklerini vurguladı.

Kaynak: AA