Patriotzede Murat Filmle İş Buldu

Birinci Körfez Savaşı sırasında ABD’ye ait İncirlik Hava Üssü’nden yanlışlıkla fırlatılan bir roketin imhası sırasında kafasından yaralanarak yüzde 65 yürüme engeline sahip olan Adanalı Murat Genç, savaş sırasında Türkiye’de yaşananları konu alan “Saddam Bandı” belgeselinin yönetmeni sayesinde tesadüf eseri keşfedilerek hayatında ilk defa iş buldu.

Patriotzede Murat Filmle İş Buldu
1991 yılında Birinci Körfez Savaşı sırasısında Irak’ın İsrail’e Scud füzesi fırlatıp Türkiye’yi de tehdit etmesi üzerine Adana’daki ABD’ye ait İncirlik Hava Üssü çevresinde füze rampaları konuşlandırılmıştı.

22 Ocak 1991’de üsten yanlışlıkla fırlatılan bir Patriot füzesi havada imha edildi ancak farklı bölgelere dağılan parçaları Yüreğir ilçesindeki Serinevler Mahallesi’nde evlerinin önünde arkadaşlarıyla oyun oynayan 8 yaşındaki Murat Genç’in başına düştü.

Ailesinin ilk başta öldü zannettiği Murat Genç, günlerce süren yoğun bakım tedavisinin ardından yüzde 65 yürüme engelli olarak hayata döndü. Bugünlerde 34 yaşında olan Murat Genç, iddiasına göre ABD’li yetkililerin kendisine söz vermesine rağmen ne tedavi edildi ne de kendisine bir iş verildi.

Hayatından adeta 26 yılın çalındığı genç, ne evlenebildi ne de iş sahibi olabildi.

Genç’in sesi, tesadüf eseri bir yönetmen tarafından duyuldu. Körfez Savaşı sırasında Irak’ın tehditi nedeniyle büyük panik yaşanan Adana’da olan biteni konu alan “Saddam Bandı” isimli belgeselin çekim hazırlığına başlayan Yönetmen Naci Bütev, Murat Genç’in yıllar önce başına düşen füze parçasından haberdar oldu ve kendisini aramaya koyuldu.

Yönetmen Bütev, Patriotzede Genç’i bulabilmek için Adana Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu. Patriotzede Genç kısa sürede bulundu ve hayatı Bütev’in belgeselinde yer aldı. Patriotzede gencin hikayesi de kısa sürede Büyükşehir Belediyesi bürokratları arasında duyuldu. Konu, Başkan Hüseyin Sözlü’ye aktarıldı ve bu sayede patriotzede genç, yıllardır özlemini çektiği çalışma hayatına başladı.

Genç, Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuar ve Tiyatro Şube Müdürlüğü’nde iş sahibi oldu.

Ailesiyle birlikte, savaş paniği sırasında yaşadıklarını ailesiyle birlikte “Saddam Bandı” belgeselinde anlatan Murat Genç, filmin yarıştığı 23. Uluslararası Adana Film Festivali Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’ndaki galada Yönetmen Naci Bütev ve basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bugüne kadar hep evde oturduğu için sıkıldığını anlatan Genç, “Naci ağabeyim sağolsun geldi, benimle konuştu, yaşadıklarımı anlattım ve bu şekilde belgeselde yer aldım. Daha sonrasında belediyede işe başladım. Özellikle belediye başkanıma, şube müdürüme teşekkür ederim. Belediyeye bağlı konservatuarda giriş çıkışlara bakıyorum, öğrenci işleriyle ilgileniyorum. Çalışmak çok iyi geldi. Evde oturmaktan artık çok sıkılmıştım. Sonunda iş bulunca havalara uçtum” şeklinde konuştu.

Yönetmen Naci Bütev ise kendisinin de Adanalı olduğunu hatırlatarak, Birinci Körfez Savaşı sırasında ilkokulda olduğunu ve o günden bu yana bu projenin hep aklında olduğunu kaydetti.

Araştırmaları sırasında patriotzede Murat Genç’i keşfettiğini belirten Bütev, Genç’in iş sahibi olabilmesi için girişimlerde bulunduğunu anlattı. Genç’in iş sahibi olması nedeniyle mutluluğunu dile getiren Bütev, “Filmimizin yarışma sonucu çok da önemli değil artık, biz ödülümüzü aldık aslında” ifadelerini kullandı.

Saddam Bandı belgeselinin ismine ve içeriğine ilişkin açıklamalar yapan Naci Bütev, şöyle devam etti:

“1991 Körfez Savaşı zamanında Adana halkını bir telaş kaplamıştı. Sebebi, ABD uçaklarının İncirlik’ten kalkmasıydı. Irak’ı vuruyorlardı. Gazetelerde çıkan haberler Saddam’ın Adana’ya kimyasal bomba atacağı şeklindeydi. Bundan çok telaşlanan Adana halkı kendine has hatta savunma uzmanlarının aklına gelmeyecek bir şekilde koli bantlarıyla pencerelerini bantlamaya başladı.

Bu bantların adı Adana’da koli bandı olarak değil Saddam Bandı olarak bilinir. Murat’ın hikayesiyle birleştirerek kısa film yaptık. O zaman yaşayan insanların röportajları ve Adana görüntüleriyle süslediğimiz bir belgesel oldu.”
Kaynak: İHA