Libya Petrol İhracatına Başladı

Ra's elUnuf Limanı'ndan demir alan Seadelta adlı tanker, 700 bin varil ham petrolle İtalya'ya doğru yola çıktı.

Libya'nın 2014'ten bu yana ilk defa petrol ihracatı gerçekleştirdiği bildirildi.

Ulusal Petrol Kurumu Sözcüsü Muhammed el-Harari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Petrol Hilali bölgesinde yer alan Ra's el-Unuf Limanı'na demirleyen Malta bandrollü Seadelta adlı tankerin dün, 700 bin varil ham petrolle İtalya'ya doğru yola çıktığını söyledi.

Harari, petrol sevkiyatı için salı günü bir başka tankerin daha Ra's el-Unuf Limanı'na demirlediğini kaydetti. Petrol gelirlerinin nereye aktarılacağına dair bilgi verilmedi.

Trablus merkezli Ulusal Petrol Kurumunda birliğin sağlanması çerçevesinde Mustafa Sanaallah'ın yönetim kurulu başkanlığına devam etmesi, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) tarafından atanan Naci el-Magribi'nin ise yönetim kurulu üyesi olması konusunda anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı.

Kurumdan daha önce yapılan yazılı açıklamada, Petrol Hilali bölgesinde, Tobruk merkezli TM yanlısı birlikler ile Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyine bağlı tesis muhafızları arasında çatışmaların yeniden başlaması nedeniyle Ra's el-Unuf Limanı'ndaki Malta bandrollü Seadelta adlı tankerin güvenli yere çekildiği belirtilmişti.

Açıklamada, bunun tedbir amacıyla atılmış bir adım olduğu, Ra's el-Unuf Limanı'nın henüz çatışmalardan etkilenmediği ancak bölgede atmosferin gergin olduğu kaydedilmişti.

Bingazi ile Sirte illeri arasındaki pek çok kenti kapsayan Petrol Hilali bölgesinde, petrol rezervlerinin yanı sıra Sidra, Ra's el-Unuf ve Brega petrol limanları yer alıyor.

Kaynak: AA