Libya'daki Olaylar

Tobruk merkezli TM Başkan Yardımcısı Şuayb, DYK Başkanı Suveyhili'nin Libya'da yasama yetkisini üstlendiklerine dair açıklamasını, 'meşruiyete darbe' olarak değerlendirdi.

Libya'nın Tobruk vilayetindeki Temsilciler Meclisi (TM) Başkan Yardımcısı Muhammed Şuayb, Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Başkanı Abdurrahman es-Suveyhili'nin Libya'da yasama yetkisini üstlendiklerine dair açıklamasını, 'meşruiyete darbe' olarak değerlendirdi.

Şuayb, yaptığı yazılı açıklamada, DYK'nın yasama yetkisini üstlenmesinin Libya'da bu yetkinin tek sahibi olan parlamentoya darbe olduğunu belirterek, 'DYK, geçen yıl Fas'ın Suheyrat kentinde imzalanan Libya Siyasi Antlaşması'nda belirlenen görev sınırlarını aşarak ülkede yasama yetkisine sahip parlamentonun görevine el uzatmıştır.' ifadelerini kullandı.

Söz konusu adımın diyalog sürecine yardımcı olmayacağını, aksine tansiyonu yükselteceğini vurgulayan Şuayb, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi'ne Suveyhili'nin açıklamasına itibar etmeme çağrısı yaptı.

Şuayb, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilciliği ve Libya diyalog sürecini destekleyen bütün ülkeleri, Suveyhili'nin adımına karşı açık tavır almaya davet etti.

DYK Başkanı Suveyhili, dün yaptığı açıklamada, bundan böyle Libya'da yasama yetkisini kendilerinin üstlendiğini belirterek konseyin görevini eksiksiz yerine getirmesi için UMH'ye destek çağrısında bulunmuştu.

'Libya Siyasi Antlaşması'nın 19'uncu maddesinde, UMH'nın alacağı kararlar ve onaylayacağı yasalara ilişkin DYK'nın bir istişare konseyi olarak görev yapacağı ifade ediliyor.

Libya'daki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Antlaşması'nı imzalamıştı.

Antlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan UMH, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Sirac, UMH'nin 15 Nisan'da başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını duyurmuştu.
Kaynak: AA