İyilik İçin Sanat Derneği İle Metropolitan Sanat Müzesi İşbirliği

İşbirliği kapsamında The Met, derneğin maddi desteği ile Türk modern ve çağdaş sanatçıların eserlerinden seçilen Daimi Özel Koleksiyonu'nu oluşturacak Koleksiyon, ilerleyen zamanda sergi ve başka proje yapabilmek amacıyla müzenin İslam Sanatları Departmanı koleksiyonuna girecek.

İyilik İçin Sanat/Magnum Opus Derneği, dünyanın önde gelen sanat müzelerinden biri olan, yaklaşık 2 milyondan fazla sanat eserini bünyesinde barındıran 'Metropolitan Sanat Müzesi (The Metropolitan Museum of Art, New York-The Met) ile işbirliğine gitti.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’den bir dernekle 'ilk' kez gerçekleştirilen işbirliği çerçevesinde The Met, İyilik İçin Sanat/Magnum Opus Derneğinin maddi desteği ile Türk modern ve çağdaş sanatçıların eserlerinden seçilen Daimi Özel Koleksiyonu’nu (Permanent Collection) oluşturacak. Koleksiyon, ilerleyen zamanda sergi ve başka proje yapabilmek amacıyla müzenin koleksiyonuna girecek.

İyilik İçin Sanat Derneği Başkanı Selin Bozkurt, The Met ile yapılan işbirliğinin Türkiye'nin çağdaş sanata bakışı ve Türk sanatçıların eserlerinin tanıtımının ilk defa bir dernek aracılığıyla yapılmasına olanak sunduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

'Magnum Opus (Baş Yapıt) Sanat Platformu'nu, sanatı geniş kitlelere sevdirmek, iş ve sanat dünyasını birbirine yaklaştırmak, markaların sanatla ilişki kurmalarını sağlamak hedefiyle Avrupa'da bir Rönesans geleneğinden esinlenerek 1 yıl önce kurmuştuk. Yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz sanat buluşmaları ile Türk sanatının önde gelen usta isimleri ve markalarımızı bir araya getirerek sanatla iş dünyası arasında köprü kurduk. Çok büyük ilgi gören platformumuz bir yılın sonunda tüzel kişilik kazanarak İyilik İçin Sanat-Magnum Opus Derneği olarak yoluna devam ediyor.'

The Met’in İslam Sanatları Departmanı’ndaki Küratörü Deniz Beyazıt da müzenin misyonunu, 'dünyadaki el yapımı eşyaların ansiklopedik bir koleksiyonunu yapmak' şeklinde açıkladı.

Beyazıt, The Met’in İslam Sanatları Departmanı'nın yakın doğunun sanatsal başarılarını yansıtan kapsamlı sanat koleksiyonları arasında bulunduğuna değinerek, şunları kaydetti:

'Amacımız, bu koleksiyonu sadece 1900’lerde son buldurmamak, modern ve çağdaş dönemleri kapsayacak şekilde geliştirmek olmalıdır. Buna ek olarak, Modern ve Çağdaş Sanatlar departmanı yakın zamanda Clara David’i Orta Doğu modern ve çağdaş sanatından sorumlu küratör olarak görevlendirmiştir. The Met ve İyilik İçin Sanat/Magnum Opus Derneği, bu öncü ve girişimci işbirliği ile gelişen ve daha önce üzerinde fazla durulmamış olan modern ve çağdaş Türk sanatlarına önem verecektir. New York'un konu ile ilgili en kapsamlı müzesinde, modern ve çağdaş Türk sanatları eğitimi için yeni eğitimsel ve bilimsel olanaklar sağlanmaktadır. Bu işbirliği Met’in kalıcı eserler koleksiyonuna yeni sanat eserleri eklemesine olanak sağlayacak. Bu eserler, sergiler ve diğer heyecan verici projelere dahil edilecek.'
Kaynak: AA