İngiltere Savunma Bakanı Fallon'ın Irak Ziyareti

Fallon ve beraberindeki heyet, IKBY Başbakanı Barzani ile bir araya geldi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'nin İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ve beraberindeki heyetle Erbil'deki başbakanlık konutunda bir araya geldiği bildirildi.

Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada, görüşmede terör örgütü DAEŞ ile mücadele, Musul'u kurtarma operasyonu ve Peşmerge güçlerinin durumunun ele alındığı ifade edildi.

Peşmerge güçlerine yardımları ve ziyaretten dolayı misafir heyete teşekkür eden Barzani, İngiltere'nin DAEŞ sonrası Musul planının hazırlanması, bölgedeki etnik ve dini unsurların korunması amacıyla taraflar arasındaki diyalogda etkin bir rol oynamasını istediği kaydedildi.

Barzani, uluslararası koalisyon güçlerinin dayanışmasıyla Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna ilişkin Erbil ile Bağdat arasında üst düzey askeri yetkililerin katıldığı bir dizi toplantı yapıldığını aktardı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) insani yardımlarına rağmen söz konusu operasyonun başlamasıyla IKBY'ye büyük bir göç dalgasının beklendiğine değinen Barzani, 'Uluslararası toplumun bunun farkında olması, yardımlar için daha fazla adım atması gerekiyor.' dedi.

Misafir heyetin ise Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonu hakkında, Peşmerge güçlerinin Irak merkezi hükümeti ve uluslararası koalisyon güçleriyle dayanışma halinde önemli ve etkin rol oynayabileceğini ifade ettiği belirtildi.

İngiltere'nin Peşmerge güçlerinin eğitilip donatılması ve askeri yardımlara devam edeceği, Peşmerge Bakanlığı ile İngiltere Savunma Bakanlığı arasında güçlü bir dayanışmanın olduğu kaydedildi.

İngiliz heyetin ayrıca, Musul operasyonu sırasında oluşacak insani göç dalgası konusunda gerekli yardımı temin etmeye çalışacakları yönünde söz verdiği aktarıldı.

İngiltere Savunma Bakanı Fallon, dün başkent Bağdat'ta gelerek Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganim ile bir araya gelmişti.

Kaynak: AA