Hayvan Hakları İzleme Merkezi'nden Hayvan Hakları İhlalleri Raporu

Hayvan Hakları İzleme Merkezi (HAKİM), beş aylık hayvan hakları ihlalleri raporunu açıkladı.

HAKİM Koordinatörü Burak Özdemir, Aynalıgeçit Etkinlik Mekanı'nda düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, HAKİM'in hayvan hakları ihlallerini ayırt etmeden raporlamaya devam ettiğini söyledi.

Özdemir, toplantıda 5 aylık dönemi kapsayan araştırmanın sonuçlarını paylaşacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Beş aylık hayvan hakları ihlalleri raporumuza, toplamda en az 8 milyon 315 bin 234 yaşam hakkı ihlali, en az 144 işkence vakası, en az 2 bin 769 özgürlüğü kısıtlama vakası, en az 112 beden dokunulmazlığını ihlal, en az 161 cana kasıt vakası, en az 40 bin 155 zorunlu göçe tabi tutma, en az 155 terk etme vakası ve en az 1 cinsel şiddet vakası yansımıştır. 5 aylık raporumuzda en az 1 cinsel şiddet vakası yansısa da Türkiye'de hayvanlara yönelik cinsel şiddetin oldukça yaygın olduğu bilinmekte ancak medyaya yansımadığı için raporlandırılamamaktadır. 31 Ağustos 2016 itibarıyla suni tohumlama cinsel şiddete maruz kalan kayıtlı hayvan sayısı 1 milyon 764 bin 56 olarak verilere yansımıştır.''

Bu çalışmanın Türkiye'de ilk olduğunu ifade eden Özdemir, türü ne olursa olsun şiddetin her türlüsünün, sinir sistemi olan her canlıya zarar verdiğini kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ise insan, çevre ve hayvan hakları olmasa bir bütün olarak yaşanmayacağını ifade ederek, ''Biri diğerinin önünde, arkasında değildir. Hayvan hakları konusunda çalışmalarda bulunanlara hayranım. Onların gelişmiş bir network ve lobi gücü var. Eğer bu harekete geçerse biraz önce dinlediğimiz bu raporda olan tabloyu azaltma konusunda birlikte başarılı oluruz.'' dedi.

Kaynak: AA