GPD Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Açıklaması

'FETÖ darbe girişiminin ardından gıda perakendesinde cirolar fazla etkilenmedi. Gıda dışı sektörler bu tip durumlardan daha fazla etkileniyor' 'Gıda perakendesi yaz boyunca ülke genelinde normal işleyişini sürdürdü. Güneydeki turizm problemlerinden kaynaklanan dönemsel gelişmeler nedeniyle Ege sahillerinde bir nebze sıkıntı olabilir' BİM İcra Kurulu Üyesi Aykaç: 'Rusya'yla yaşanan uçak krizi, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve Fırat Kalkanı Harekatı gibi gelişmeler ister istemez perakendedeki hareketliliği etkiledi'

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından gıda perakendesinde ciroların fazla etkilenmediğini ifade ederek, gıda dışı sektörlerin bu tip durumlardan daha fazla etkilendiğini bildirdi.

Özdemir, gıda perakendecileri, gıda servis zincirleri ve tedarikçilerini 11 Ekim 2016'da bir araya getirecek GPD-3. Ortak Gelişim Kongresi dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, GPD üyesi şirketlerin 270 bin kişiye istihdam sağladığını ve 29 bin noktada hizmet veren üyelerinin 95 milyar lira ciro büyüklüğe ulaştığını kaydetti.

Sektörün 15 milyon kişiye hizmet verdiğini ifade eden Özdemir, temasını 'Değişen Müşteri' olarak belirledikleri kongrenin tarihini, 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminin ardından değiştirmediklerini söyledi.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından gıda perakendesinde ciroların fazla etkilenmediğini belirten Özdemir, 'Gıda perakendesi tabii ki etkilendi ama bizim sektör bu tip konulardan fazla etkilenen bir sektör değil. Gıda dışı sektörler bu tip durumlardan daha fazla etkileniyor.' dedi.

Gıda perakendesinin yaz boyunca ülke genelinde normal işleyişini sürdürdüğünü ifade eden Özdemir, 'Güneydeki turizm problemlerinden kaynaklanan dönemsel gelişmeler nedeniyle Ege sahillerinde bir nebze sıkıntı olabilir. Onun dışında Anadolu yine aynı şekilde devam etti diyebilirim.' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin bölgesel ve küresel açıdan zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Zor bir yıl geçiriyoruz. Beraberliğe ve geleceğe güvenle bakmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemdeyiz. Ancak ne mutlu ki, milletimiz devletimizle birlik olarak, biz perakendeciler ve özel sektörümüz de tüm çabasını göstererek bu dönemi en az hasarla aşmayı başardık. Ekonomimiz, devletimizin de büyük destekleriyle beklenenden daha kısa sürede canlanma sinyallerini vermeye başladı.'

Toplam gıda tüketimi içinde online alışverişin yüzde 3 düzeyinde bulunduğunu, gıda ticaretinin dijitalleşmeyi sürdürdüğünü kaydeden Özdemir, gıda alışverişinde olası taksit uygulamasının cirolara katkı sağlayacağını da söyledi.

- 'BİM olarak büyüme hedefimizi yüzde 20'den yüzde 15'e çektik'

GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç da Rusya'yla yaşanan uçak krizi, 15 Temmuz hain darbe girişimi ve Fırat Kalkanı Harekatı gibi gelişmelerin ister istemez perakendedeki hareketliliği etkilediğini ifade etti.

Yaşanan olağanüstü dönemden her şirket gibi BİM'in de etkilendiğini belirten Aykaç, şunları kaydetti:

'Cirolarımız bir önceki sene kadar arttı mı? Hayır. Savaş ve depremde bile çok etkilenmeyen bir sektörde iş yapıyoruz. Sektör, dünya ve ülkemizdeki gelişmelerden etkileniyor. 2011'de Lehman Brothers battı, ertesi gün, en az müşteri sayımızın olduğu gündü o yıl içerisindeki... Amerika'daki bir hadise insanımızda refleks oluşturdu, Ahmet amcaya, Ayşe teyzeye etkisi oldu bunların...

Yaşananlar neticesinde tüketici alışkanlığımız azalmadı ama alınan miktarlar azaldı. Paket boyları belki biraz küçüldü. Daha önce pazara gidip 'hadi 2 kilo domates ver' diyen, bir kilosunu aldı. Ya da peynir alacaksa yarım kalıp peynir aldı. Tüm bunlara rağmen gıda dışı sektörlerdeki durgunluk daha fazla oldu. Biz şirket olarak büyüme hedefimizi yüzde 20'den yüzde 15'e çektik ve o civarda da seyrediyor şu an.'

Aykaç, mağaza açılış hızında herhangi bir yavaşlama meydana gelmediğini de söyledi.

Domino's Pizza Türkiye Genel Müdürü Aslan Saranga ise evlere servis pizza pazarının süratli büyümesini devam ettirdiğini, Türkiye genelinde yaşanan olağanüstü gelişmelerin sektörü çok fazla etkilemediğini kaydetti.

Uyum Gıda Genel Müdürü Mustafa Songör, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren sebze ve meyvelerde 'künye' yeniliğinin uygulanabilir olmadığını savunarak, 'Bu konuda hayal kırıklığına uğradım. Diğer tüm sektörlerin de maliyetlerini ürünün etiketine yazmasını öneriyorum.' dedi.
Kaynak: AA